Leusden,
04
juli
2020
|
17:00
Europe/Amsterdam

Met de auto op vakantie? Tips voor een lange autorit

Met de auto op vakantie? Tips voor een lange autorit

Samenvatting

Roadtrips naar verre bestemmingen zijn leuk, maar lange autoritten zijn ook vermoeiend. Met deze tips rij je relaxter, vrolijker en veiliger.

Veel mensen gaan dit jaar met de auto op vakantie. Of je nou ver van huis gaat of in de buurt blijft, je anticipeert altijd op de rest van het verkeer en houdt voldoende afstand tot je voorligger. Voor lange ritten is het ook belangrijk om de reis goed te plannen.

Onderdeel van een goede planning, is bepalen hoe laat je vertrekt, wanneer je pauzes houdt en welke route je rijdt. Het is handig om de route te bestuderen, voor het geval een wegomleiding of lange file vraagt om een alternatieve koers. Bekijk voor vertrek ook de weersverwachting. Rijden in de regen is zo vermoeiend dat je wellicht een extra rustmoment wilt inplannen.

Goed uitgerust achter het stuur

Zorg dat je uitgerust vertrekt. Een vermoeide automobilist is een gevaarlijke automobilist. Ze zeggen wel eens dat 18 uur wakker zijn hetzelfde effect heeft als 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in je bloed. Dus avondmensen doen er verstandig aan om niet heel vroeg te vertrekken.

In slaap vallen achter het stuur gebeurt vaak op hoge snelheid, met serieuze gevolgen. Veel auto’s hebben vermoeidheidsherkenning en zodra het systeem vindt dat je een pauze nodig hebt, moet je daar gehoor aan geven.

Benut de rijhulpsystemen van je auto

Over rijhulpsystemen gesproken: bestuurders moeten hun auto leren kennen. Helemaal als ze een lange rit gaan maken. Ontdek welke systemen de auto heeft en hoe ze werken. Alleen dan kun je ze maximaal benutten. De Adaptive Cruise Control bijvoorbeeld, of verkeersbordherkenning. Soms zie je iets over het hoofd en kan een hulpsysteem assisteren. Maar ze zijn er om de bestuurder te helpen, niet om hem of haar te vervangen.

Goed eten en podcasts luisteren

Wat je eet en drinkt tijdens een roadtrip, heeft gevolgen voor hoe je je voelt. Honger maakt boos en dan let je minder goed op. Dus rij niet met een lege maag. Het is slim om licht en makkelijk verteerbaar te eten. Dan hoeft je lichaam niet zo hard te werken. Drink genoeg, want anders kun je je niet goed concentreren.

Hoewel je al je aandacht aan het autorijden wilt besteden, valt er iets te zeggen voor wat afleiding. Iets simpels, zodat je wel op het verkeer blijft letten. Naar de radio luisteren, bijvoorbeeld. Of praten met je passagiers. Een audioboek of een podcast werkt ook goed. Die kun je downloaden op je telefoon en dan via bluetooth afspelen op de autoradio. Je zult niet de eerste bestuurder zijn die na aankomst nog 5 minuten in de auto blijft zitten om een spannend hoofdstuk af te luisteren.

’s Nachts rijden

Rijden in het donker is een vak apart. Vaak is het rustig op de weg, maar kijkt het vermoeiend. De geavanceerde koplampen van moderne auto’s scheppen meer licht in de duisternis. Gebruik grootlicht waar mogelijk, maar houd rekening met tegenliggers. Rij je vaak ’s nachts, overweeg dan een auto met LED Matrix-koplampen. Die kunnen precies het deel van de lichtbundel uitschakelen waarin de tegenligger rijdt.

Als je zelf verblind wordt, kijk dan rechts naar de rand van de weg. Dan valt het grote licht niet in je ogen, maar zie je genoeg van de weg om veilig door te rijden. 

Kortom, als je een lange autorit gaat maken: zorg ervoor dat je globaal de route weet, goed uitgerust bent en weet hoe de rijhulpsystemen van je auto werken. Drink genoeg en eet zo weinig mogelijk junkfood. Fijne vakantie.

Lees ook: Zorgeloos op vakantie met de ŠKODA Zomercheck