Leusden,
26
maart
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe FABIA getest met geheimzinnige aanhanger

Nieuwe FABIA getest met geheimzinnige aanhanger

Samenvatting

Hier rijdt de nieuwe ŠKODA FABIA. De testbaan is vlak, maar de auto zwoegt alsof hij de hoogste berg van Oostenrijk beklimt. Dat komt door de speciale aanhanger die hij trekt.

De nieuwe ŠKODA FABIA komt eraan. Hij heeft honderden tests en duizenden simulaties doorlopen. Hij incasseerde de ijzige vrieskou van Siberië en de zinderende hitte van de Sahara. Hij kreeg plensbuien op z’n dak en trok een continu tegenstribbelende aanhanger over de Alpen.

Hightech-aanhanger simuleert bergen en trailers

De aanhanger die je op de foto’s ziet, is een speciaal testvoertuig. De ingebouwde dynamo kan precies zoveel weerstand bieden als de techneuten inprogrammeren. Het idee is simpel: door de wielen van de aanhanger af te remmen, vertraagt de auto. “Op deze manier simuleren we uiteenlopende situaties, zoals het beklimmen van een berg of het trekken van trailers variërend van licht tot zwaar”, vertelt Pavel Kolajta. Hij test de functionele eigenschappen van de nieuwe FABIA.

De dynamo op wielen is één manier om het testen van nieuwe modellen efficiënter te maken. Zo zijn er honderden tests, sommige in de echte wereld, andere in de virtuele wereld. “Als we een nieuw model ontwikkelen, hebben we al deze tests nodig. We moeten zeker weten dat onze auto’s aan de allerhoogste eisen voldoen”, aldus Pavel Kolajta.

Testen onder extreme weersomstandigheden wordt al jaren gedaan. “Wij testen de prestaties van een auto in temperaturen variërend van -30 tot +45 graden Celsius, in sneeuw, ijs en zelfs stortregens”, vertelt Kolajta terwijl hij de extremen opsomt. Daarvoor heeft ŠKODA een klimaatkamer en een speciale wasstraat.

Veiligheid testen met simulaties en botsproeven

Csaba Sirgely is verantwoordelijk voor de veiligheid van de nieuwe FABIA. “Het lastige is: we beschermen de levens van de inzittenden, maar ook die van andere weggebruikers zoals voetgangers, fietsers en motorrijders.” Dus is het frame van de nieuwe FABIA sterk en stijf genoeg om de inzittenden te beschermen, maar geeft de carrosserie mee tijdens een eventuele aanrijding met een voetganger. “Computersimulaties laten zien hoe we dat het beste kunnen doen en fysieke tests bevestigen dat de gekozen oplossing veilig en correct is.”

Dat brengt ons bij de botsproeven – in de echte wereld en op de computer. Niet alleen hele auto’s worden gecrasht, er zijn ook tests voor de afzonderlijke onderdelen. “Tijdens de ontwikkeling van de FABIA hebben we meer dan 200 crashtests uitgevoerd. Maar voordat we zo’n test realiseren, hebben we er ongeveer 140 simulaties op losgelaten om het onderdeel goed te krijgen”, legt Sirgely uit. Die verhouding tussen fysieke tests en computersimulaties verandert als een hele auto eraan moet geloven. Dan begint de crashtest met ongeveer duizend computersimulaties.

Sirgely gebruikt de klimaatkamer waarover Pavel Kolajta vertelde ook: “Tijdens het statisch testen, activeren we bijvoorbeeld de airbag van de bijrijder 300 keer. Alle airbags in de auto worden trouwens zo vaak getest. Dat zijn een heleboel tests en die voeren we uit bij temperaturen van -35 tot +90 graden Celsius.”

De nieuwe FABIA is een van de veiligste auto’s in zijn klasse

Dankzij alle computersimulaties en fysieke tests is de nieuwe ŠKODA FABIA een van de veiligste auto’s in zijn klasse. Hij voldoet zowel aan alle wettelijke eisen, als aan de strenge criteria van het onafhankelijke Euro NCAP-instituut. Bekend van de vijfsterrenscores. Om die te bemachtigen, moet een nieuwe auto aan steeds strengere eisen voldoen. Zowel de passieve als actieve veiligheid wordt uitgebreid getoetst. Sirgely ziet dit met vertrouwen tegemoet, want de automatische noodremassistent en de Front Assist van de nieuwe generatie FABIA behoren tot de beste in het segment.

Lees ook: Nieuwe FABIA: ruimer, veiliger en sportiever dan ooit