Leusden,
09
oktober
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Pas op: 5 gevaren van autorijden in de herfst

Pas op: 5 gevaren van autorijden in de herfst

Samenvatting

Vroeg donker, stortregens, felle remlichten – ja, de herfst is begonnen. In het verkeer kun je merken dat automobilisten moeten wennen aan de slechte weersomstandigheden. Hier zijn 5 dingen om rekening mee te houden.

Elke automobilist weet dat autorijden in de herfst vermoeiend is. Je rijdt vaker in de regen en in het donker en dat vraagt extra concentratie. Het zal je niet verbazen dat de herfst een gevaarlijk seizoen is, met relatief veel verkeersongevallen. Hoewel zelfs de beste bestuurder betrokken kan raken bij een ongeval, is het slim om de gevaren te herkennen en te voorkomen.

1. Laagstaande zon

In de zomer was de zon je vriend, in de herfst is hij je vijand. Bij zonsopkomst en -ondergang kan de zon vol in je gezicht schijnen en moet je je ogen tot spleetjes knijpen. Met een zonnebril kijk je weer je ogen uit. Koop bijvoorbeeld een eenvoudige groene ŠKODA-zonnebril die je in de auto laat liggen. Nog beter is een zonnebril met polariserende glazen. Nu zie je geen verkeerslicht, bord of fietser meer over het hoofd.

2. Vieze autoruiten

Opspattend water maakt de autoruiten vies en dat belemmert je zicht. De mogelijk laagstaande zon versterkt het probleem nog verder. Maak daarom regelmatig de voorruit en achterruit schoon en vul het ruitensproeier reservoir in hetzelfde tempo bij. Mensen met een ŠKODA SCALA hoeven we dit geen twee keer te zeggen, want voor hen is bijvullen leuk. Het reservoir in hun auto heeft een slimme dop die een trechtervorm aanneemt zodra je hem openklapt.

3. Aquaplaning

Bij een drukke bushalte door een diepe plas rijden; bij America’s Funniest Home Videos wordt er smakelijk om gelachen. Minder vermakelijk is het wanneer je banden het water niet snel genoeg afvoeren en zo hun grip verliezen. Dit kun je voorkomen door je snelheid aan te passen. Controleer voor de zekerheid de profieldiepte van je banden: 2 millimeter is te weinig, 3 millimeter kan nog nèt. Dit doe je natuurlijk met de ijskrabber in de tankvulklep, want die doet ook dienst als profieldieptemeter.

4. Auto’s zonder licht

De zon komt laat op en gaat vroeg weer onder – nogal wiedes dat je in de herfst verlichting moet voeren. Hierbij is ‘zien’ net zo belangrijk als ‘gezien worden’. Maar niet elke bestuurder denkt hieraan. Check daarom regelmatig de werking van de verlichting van je ŠKODA. En als je dan toch bezig bent, maak de lampunits zo nodig ook even schoon. Dat scheelt enorm voor zicht én zichtbaarheid.

5. Gestreste weggebruikers

Als je in de herfst net zo sportief wilt rijden als in de zomer, zul je je groen en geel ergeren. Veel weggebruikers vinden de combinatie van duisternis en regen een beetje griezelig en zitten gespannen achter het stuur. Ze rijden langzamer dan normaal en remmen eerder (en harder). Er zit niets anders op dan je rijstijl aan te passen en afstand te houden tot je twijfelende voorligger.

Lees ook: Zo maken LED Matrix-koplampen de SUPERB nog beter