test,
28
augustus
2018
|
09:00
Europe/Amsterdam

Pijl en boog versus OCTAVIA RS

Pijl en boog versus OCTAVIA RS

Vang een vliegende pijl. Met je blote handen. Vanuit een rijdende auto. Met een snelheid van 215 kilometer per uur. Klinkt als een uitdaging voor twee onbevreesde atleten en de snelste versie van de ŠKODA OCTAVIA.

Olympisch boogschutter Laurence Baldauff, martialarts-coach Markus Haas en de ŠKODA OCTAVIA COMBI RS 245 gingen de uitdaging aan. De sportiefste versie van de ŠKODA OCTAVIA levert 245 pk vermogen en sprint van 0 naar 100 km/h in 6,7 seconden.

Het vraagt ultieme precisie en een vliegensvlug reactievermogen om de pijl die Laurence afschiet in Markus’ samengeknepen hand terecht te laten komen. De pijl vliegt met een snelheid van 215 kilometer per uur, oftewel 60 meter per seconde.

Toeslaan op 30 meter

De afstand tussen de boog en de doelschijf bedraagt 70 meter. Maar het interval waarbinnen de pijl uit het geopende schuifdak van de rijdende auto gegrepen kan worden, is korter. Doordat de baan van de pijl in een boog loopt en niet recht is, moet Markus toeslaan over een afstand van 30 meter.

Het exacte moment

Het verschil tussen falen en succes is een kwestie van luttele millimeters en honderden van seconden. Laurence moet rustig afwachten en de pijl afschieten op het exacte moment dat de auto langs haar raast. Markus, in de snelste ŠKODA OCTAVIA, heeft vervolgens slechts een halve seconde de tijd om de 68 centimeter lange pijl uit de lucht te grijpen.