Leusden,
21
februari
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Rallykampioen test de ŠKODA KODIAQ RS

Rallykampioen test de ŠKODA KODIAQ RS

Samenvatting

Regerend wereldkampioen in de WRC 2-categorie Jan Kopecký onderwerpt de ŠKODA KODIAQ RS aan een compromisloze proefrit.

Als Jan Kopecký aan het rallyrijden is, is de ŠKODA FABIA R5 zijn partner-in-crime. Maar ook een rallycoureur heeft een auto nodig voor woon-werkverkeer. Daarvoor gebruikt Jan de OCTAVIA RS 245, de snelste OCTAVIA die je kunt kopen. Een goede wegligging is uiteraard belangrijk voor hem, net als de mogelijkheid om op elk moment snel én veilig even een andere auto in te halen.

“Sportiever dan ik had verwacht”

Toen hij voor het eerst de KODIAQ RS zag, de allersportiefste versie, werd Jan enthousiast. “Ik associeer een SUV nog vooral met offroad rijden, maar ik snap ook dat je er een koopt vanwege het praktisch gemak.”

"De KODIAQ RS heeft me echt verrast. Hij is veel sportiever dan ik had verwacht. De RS heeft meer dan voldoende vermogen en koppel, de zitpositie is uitstekend en ondanks zijn formaat en gewicht is hij ook nog eens wendbaar. Je kunt zien dat hij doordacht in elkaar steekt”.

“Vooral verrast door het vele vermogen”

Jan Kopecký kreeg de kans om de KODIAQ RS zwaar op de proef te stellen, zowel op een uitdagend offroad-terrein als op het circuit. Hij spaarde de auto niet en toen hij klaar was, was hij dolenthousiast.

Hij was zelfs zo overtuigd dat hij meteen een KODIAQ RS bestelde. "Ik was vooral verrast door het vele vermogen. Snel een vrachtwagen inhalen kan gemakkelijk en veilig. Dat laatste is belangrijk, veiligheid staat voor mij altijd voorop. Het KODIAQ RS-onderstel is stijf, zodat hij nauwelijks overhelt. Verder is hij uitstekend uitgebalanceerd. Je kunt de auto zelfs gecontroleerd laten uitbreken, iets wat je van zo'n grote auto niet zou verwachten", vervolgt Kopecký.

“Deze auto klinkt geweldig!”

Wat verraste hem het meest? "Deze auto klinkt geweldig! Niet alleen als je achter het stuur zit, ook als de auto langsrijdt. Hij klinkt niet als een viercilinder diesel, maar als een achtcilinder", concludeert Kopecký.

240 pk en 500 Nm

De ŠKODA KODIAQ RS maakt geen geheim van zijn sportieve ambities. De 2.0 TDI-motor met twee turbo’s is goed voor 240 pk en een riant koppel van 500 Nm. De auto heeft standaard vierwielaandrijving en een DSG-transmissie met dubbele koppeling. Een adaptief onderstel en sportstoelen zijn eveneens standaard. De KODIAQ RS accelereert in 6,9 seconden van 0 naar 100 km/h en heeft een topsnelheid van 221 km/h. De KODIAQ RS is nu te bestellen.

Lees ook: Bekijk de ŠKODA KODIAQ RS van alle kanten