Leusden,
03
mei
2019
|
11:27
Europe/Amsterdam

Recordomzet voor ŠKODA in eerste kwartaal 2019

Recordomzet voor ŠKODA in eerste kwartaal 2019

  • Omzet stijgt met 8,2% tot 4,92 miljard euro, lichte daling aantal afleveringen
  • Bedrijfsresultaat (410 miljoen euro) en winstmarge (8,3%) blijven op hoog niveau
  • Hoge investeringen (+74,3%) voor nieuwe modellen en e-mobility beïnvloeden resultaat
Samenvatting

ŠKODA heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 307.600 nieuwe auto’s afgeleverd. De omzet bedroeg 4,92 miljard euro, een stijging van 8,2% vergeleken met dezelfde periode in 2018. Het bedrijfsresultaat blijft met 410 miljoen euro op een hoog niveau en dat geldt ook voor de winstmarge van 8,3%. Ook investeerde ŠKODA 74,3% meer dan in het eerste kwartaal van 2018. Daarbij staat de uitbreiding van de productiecapaciteit van componenten voor elektrisch aangedreven voertuigen centraal.

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft ŠKODA 307.600 nieuwe auto’s verkocht. In dezelfde periode van 2018 waren dat er 316.700. Met 92.500 afleveringen is de OCTAVIA nog steeds de bestseller van het merk. De KAROQ blijft een belangrijke aanjager voor de groei van ŠKODA: in het eerste kwartaal werden 35.800 exemplaren van de compacte SUV afgeleverd – meer dan dubbel zo veel als in de eerste drie maanden van 2018.

ŠKODA heeft de solide resultaten over het eerste kwartaal weten te realiseren met uitdagende marktomstandigheden als decor. De lichte daling van het bedrijfsresultaat is toe te schrijven aan negatieve wisselkoerseffecten en hoge aanloopkosten voor nieuwe modellen en toekomstgerichte technologieën. Daar tegenover staan positieve effecten van hogere verkopen in Europa, prijsmaatregelen van het verkoopmanagement en het optimaliseren van kosten.

Een bredere basis voor de toekomst

Met ‘Strategy 2025’ heeft ŠKODA heldere richtlijnen gedefinieerd om de ingrijpende transformatie van de auto-industrie, en dan vooral op het gebied van e-mobility en connectiviteit, om te zetten in verdere groei. Belangrijke punten daarbij zijn het digitaliseren van producten en processen en het betreden van nieuwe markten. Bovendien vult ŠKODA de traditionele corebusiness (de productie en verkoop van auto’s) aan met een brede range mobiliteitsoplossingen. ŠKODA verwacht dan ook in twee dimensies te groeien. Om te beginnen door een verder stijgende verkoop van auto’s. De ontwikkeling van nieuwe bedrijfsproposities zoals digitale mobiliteitsdiensten, versterkt de basis van het merk daarbij nog eens extra.

 

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.