Leusden,
24
maart
2021
|
15:06
Europe/Amsterdam

ŠKODA boekt positief resultaat in uitdagend 2020

ŠKODA boekt positief resultaat in uitdagend 2020

  • Voor het zevende jaar op rij wereldwijd meer dan een miljoen auto’s 
  • Omzet in boekjaar 2020 meer dan 17 miljard euro
  • Sterk resultaat van 756 miljoen euro ondanks door corona getekend jaar
  • ŠKODA investeert komende vijf jaar zo’n 2,5 miljard euro in geavanceerde technologieën
Samenvatting

ŠKODA AUTO heeft 2020 voor het zevende achtereenvolgende jaar afgesloten met meer dan een miljoen afgeleverde auto’s wereldwijd, ondanks de impact van de coronasituatie. De omzet van ŠKODA bedroeg in totaal 17,1 miljard euro, wat zich vertaalde in een resultaat van 756 miljoen euro. ŠKODA AUTO zet de volgende stappen met zijn NEXT LEVEL EFFICIENCY-programma, waardoor middelen worden vrijgemaakt voor de transformatie en toekomst van het bedrijf.

De beperkingen als gevolg van de coronapandemie trokken een zware wissel op de productie en verkoop van ŠKODA, vooral in de eerste helft van het boekjaar 2020. De Tsjechische autofabrikant reageerde daar effectief op met snelle kostenverlagingen en herstartprogramma's. De wereldwijde leveringen van juli tot en met december 2020 stegen met 578.100 auto’s aanzienlijk ten opzichte van de eerste helft van dat jaar (januari tot juni 2020: 426.700 auto’s).

Volgens Thomas Schäfer, CEO van ŠKODA AUTO, heeft de fabrikant een enorme veerkracht en flexibiliteit getoond ‘onder extreem uitdagende omstandigheden’. “Dankzij geweldig teamwork zijn we erin geslaagd om voor het zevende jaar op rij meer dan een miljoen auto’s te bouwen. In Europa hebben we zelfs ons marktaandeel tot 5,4% kunnen vergroten, waarmee we onze positie als één van de leidende merken in het volumesegment verder hebben versterkt. De komende vijf jaar zullen we ongeveer 2,5 miljard euro investeren in toekomstige technologieën om ŠKODA succesvol door het transformatieproces te loodsen. Nu het NEXT LEVEL EFFICIENCY-programma is gestart, leggen we de basis voor de financiering van onze voortdurende transformatie en het bereiken van duurzame winstgevendheid. Ons doel is om ŠKODA AUTO klaar te maken voor de toekomst en om de kosten en uitgaven in de hele organisatie verder te verlagen.”

Met het NEXT LEVEL EFFICIENCY-programma neemt ŠKODA gerichte maatregelen om de kosten en uitgaven op alle fronten aanzienlijk en permanent te verlagen en financiële middelen vrij te maken voor investeringen.

Grootschalige investeringen 

De komende vijf jaar investeert ŠKODA zo’n 2,5 miljard euro in geavanceerde technologieën. Alleen al voor de verdere ontwikkeling van elektromobiliteit wordt 1,4 miljard euro vrijgemaakt en daarnaast besteedt de autofabrikant zo'n 650 miljoen euro aan digitaliseringsactiviteiten. De onderneming trekt 350 miljoen euro uit voor de modernisering van zijn fabrieken en productiefaciliteiten. Het doel is om aanvullende expertise te verwerven op het gebied van e-mobiliteit, software en digitalisering om banen veilig te stellen en klanten state-of-the-art producten en mobiliteitsoplossingen te blijven bieden.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.