Leusden,
07
april
2017
|
10:38
Europe/Amsterdam

ŠKODA KODIAQ en OCTAVIA COMBI winnen ‘Red Dot Award’ voor productdesign

  • Internationale jury kent nieuwe KODIAQ en grondig vernieuwde OCTAVIA COMBI dit felbegeerde designprijs toe
  • Nieuwe designtaal overtuigt met kristallijndesign en krachtige uitstraling
  • Voor ŠKODA zijn dit de tiende en de elfde ‘Red Dot Award’

De internationale vakjury van de 'Red Dot Award' heeft de ŠKODA OCTAVIA COMBI en ŠKODA KODIAQ bekroond met een Product Design onderscheiding. Daarmee zijn de grondig vernieuwde compacte middenklasser en nieuwe grote SUV van het merk als winnaars uit de bus gekomen bij één van de bekendste en meest gerenommeerde designwedstrijden ter wereld. De ŠKODA-modellen zetten daarmee een overwinningsreeks voort, want dit zijn reeds Red Dot Awards nummer tien en elf voor ŠKODA sinds 2006.

“We zijn er bijzonder trots op dat we deze prijzen hebben gewonnen”, aldus Karl Neuhold, hoofd Exterieur Design bij ŠKODA. “We zoeken naar de schoonheid van eenvoud en verenigen functie en vorm. De toegepaste lijnen zijn strak, waarbij het Boheemse kristal als voorbeeld diende. Dit noemen wij Chrystal Design. Deze elementen zijn bijvoorbeeld terug te vinden aan de buitenzijde en in het interieur. Dat maakt onze modellen uniek”, aldus Neuhold.

Tsjechische glaskunst als inspiratie voor design
Het kristallijndesign komt bij de nieuwe KODIAQ en grondig vernieuwde OCTAVIA COMBI bijvoorbeeld naar voren in de vorm van de koplampen. Als inspiratiebron diende voor dit aangescherpte design de traditionele Tsjechische glaskunst.

De nieuwe grote SUV en de compacte bestseller beschikken ook over andere typische ŠKODA-eigenschappen, zoals een riant ruimteaanbod, innovatieve connectiviteitsoplossingen en tal van rijassistentiesystemen die gewoonlijk alleen in hogere segmenten verkrijgbaar zijn. Ook met deze kwaliteiten hebben de beide modellen de experts uit de jury weten te overtuigen.

Om de begeerde designprijs toegekend te krijgen, moeten de producten weten te overtuigen met betrekking tot innovatiegraad, uitstraling, functionaliteit en duurzaamheid. Op locatie beoordeelt de onafhankelijke jury van de ‘Red Dot Awards’ live alle inzendingen. De 'Red Dot' prijs wordt wereldwijd beschouwd als bewijs voor kwalitatief hoogwaardig productdesign en wordt dit jaar alweer voor de 62e keer uitgereikt. Jaarlijks zijn er zo’n 5.000 inzendingen – dit keer uit 54 landen. Daarmee behoort deze prijs tot de bekendste designcompetities ter wereld.

Elf Red Dot Awards
Inmiddels staan er in de prijzenkast in Mladá Boleslav elf Red Dot Awards. Als eerste won de OCTAVIA COMBI in 2006 de begeerde prijs. In 2007 behoorde de ŠKODA ROOMSTER tot de winnaars, samen met de tweede generatie van de FABIA. De derde generatie van het laatstgenoemde model kreeg in 2015 eveneens een prijs toegekend. Twee awards mocht ŠKODA in 2010 in ontvangst nemen voor de SUPERB COMBI en YETI. In 2013 gooide de RAPID hoge ogen, die als eerste model volgens de nieuwe designtaal van het merk was vormgegeven. In 2014 wist ook de hatchback-afgeleide ŠKODA RAPID SPACEBACK de jury te overtuigen. In 2016 was het topmodel ŠKODA SUPERB de grote winnaar.