Leusden,
17
februari
2016
|
14:23
Europe/Amsterdam

ŠKODA plugt in op Autosalon van Genève met nieuw studiemodel

  • Designstudie ‘ŠKODA VisionS’ blikt vooruit op toekomstige SUV-modellen
  • Plug-in hybrideaandrijving en ruim interieur met drie zitrijen

ŠKODA zet in op groei met een verdere uitbreiding van het SUV-aanbod. Met de ŠKODA VisionS blikt de Tsjechische autofabrikant alvast vooruit op de mogelijke toekomstige SUV designtaal van ŠKODA. Bovendien herbergt de showauto de belangrijkste toekomstige technologieën van het merk, waaronder plug-in hybrideaandrijving en een slim vierwielaandrijfsysteem.

De ŠKODA VisionS weerspiegelt de nieuwe designtaal van het merk, en introduceert die nu ook in het SUV-segment. Dat doet het model met scherpe, strakke lijnen en een onderscheidend samenspel van licht en schaduweffecten die worden geaccentueerd door de speciale, groene carrosseriekleur.

Met een wielbasis van 2,79 meter, een lengte van 4,70 meter, een breedte van 1,91 meter en een hoogte van 1,68 meter maakt de ŠKODA VisionS zonder twijfel indruk. Hij staat op het MQB-platform van de Volkswagen Group en is ŠKODA’s eerste auto met zes stoelen, verdeeld over drie zitrijen.

Plug-in hybride met slimme vierwielaandrijving
Nog een belangrijk aspect van het studiemodel is de plug-in hybride aandrijflijn. Dankzij een systeemvermogen van 165 kW/225 pk accelereert het model in 7,4 seconden van 0 naar 100 km/u en realiseert hij een topsnelheid van bijna 200 km/u. De auto vergt slechts 1,9 liter benzine om 100 kilometer te kunnen afleggen (45 gram CO2 per kilometer). De ŠKODA VisionS rijdt tot 50 km puur elektrisch en heeft met beide aandrijfsystemen een actieradius tot maximaal 1.000 km.

De inwendige verbrandingsmotor is een 1.4 TSI met 115 kW/156 pk en 250 Nm aan trekkracht. Die werkt nauw samen met een continu 40 kW sterke elektromotor met 220 Nm aan koppel. De unit is geïntegreerd in de zestraps DSG-automaat, die de krachten naar de voorwielen stuurt. Een tweede elektromotor met maximaal 85 kW en 270 Nm drijft de achterwielen aan. Die motor werkt onafhankelijk van de voorste unit, wat betekent dat de auto beschikt over een slim vierwielaandrijfsysteem zonder mechanische koppeling. De drie motoren werken op flexibele wijze met elkaar samen. De bestuurder van de ŠKODA VisionS kan daarbij kiezen uit verschillende rijstanden, variërend van puur elektrisch tot een laadstand, maar altijd met maximale efficiency als doel. De 12,4 kWh lithium-ion batterij ligt vóór de achteras.

ŠKODA speelt in op het snel toenemende aanbod aan informatie en de behoefte aan communicatie van de inzittenden. Daarom introduceert het merk ‘automotive digital networking’ (mobiele services) in combinatie met grote schermen voor optimale voertuig- en infotainmentfuncties voor alle passagiers die vanaf elke stoel in de auto op verschillende manieren verbinding met het netwerk kunnen maken.