Leusden,
07
oktober
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

ŠKODA speelt Tetris in het groot

ŠKODA speelt Tetris in het groot

Samenvatting

Ben jij goed in het computerspelletje Tetris? Dan kun je vast ook veel spullen in de kofferbak van je auto proppen. Bij ŠKODA spelen we Tetris in het groot, bij het inladen van enorme vrachtcontainers.

Loze ruimte moet je voorkomen, zowel bij het spelen van Tetris als bij het inladen van een 12 meter lange zeecontainer. Met het verschil dat je bij Tetris met zeven unieke blokjes speelt, terwijl ŠKODA tot wel 400 verschillende pallets gebruikt om vracht mee te verplaatsen.

Er zijn ontelbaar veel manieren om de pallets van verschillende afmetingen in een container te passen. Wat de klus nog lastiger maakt, is dat er elke dag een andere combinatie van pallets klaar staat om verstuurd te worden. Deze reusachtige puzzel zou een mens koppijn bezorgen. Daarom heeft ŠKODA een app ontwikkeld waarbij kunstmatige intelligentie wordt ingezet om de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk te vullen.

Slim inpakken scheelt een heleboel containers

De inpak-app heet OPTIKON: een samenstelling van de woorden ‘OPTImalisatie’ en ‘KONtejner’. Dat tweede woord is Tsjechisch voor – je raadt het vast al – container. De app laat zien hoe elke container gevuld moet worden, wat het werk van de magazijnmedewerkers veel gemakkelijker maakt. OPTIKON weet precies welke pallets op elkaar moeten worden gestapeld, om de capaciteit van elke container maximaal te benutten. Bovendien houdt de app rekening met de gewichtsverdeling van de spullen.

De logistieke afdeling van ŠKODA AUTO gebruikt OPTIKON sinds november 2019, voornamelijk voor vrachtcontainers die de Russische productielijn voor de ŠKODA KAMIQ bevoorraden. In elke container past nu tot wel 3.000 liter extra aan onderdelen. Hierdoor waren er in de eerste zes maanden van dit jaar 151 containers minder nodig. Zo vallen niet alleen de transportkosten lager uit, met het wegvallen van 151 containervrachten wordt ook 80.000 kilo minder CO2 uitgestoten. Dit is wat je noemt een win-winsituatie.

Kunstmatige intelligentie leert continu bij

Bij kunstmatige intelligentie draait het niet alleen om rekenkracht, maar ook om de mogelijkheid te leren en beslissingen te nemen. Voor OPTIKON is elke container een leermoment. Ook verwerkt de app input van de logistiek medewerkers in het magazijn. In de video zie je hoe een 12 meter lange zeecontainer voor 96 procent gevuld wordt. Dat moet haast wel een highscore zijn.

Lees ook: In deze ŠKODA-fabriek bouwen 1000 mensen 0 auto’s

download

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.