Leusden,
12
mei
2016
|
10:45
Europe/Amsterdam

ŠKODA vervoert al negentig jaar presidenten

  • 90 jaar geleden kreeg Tomáš Garrigue Masaryk, de eerste president van Tsjechoslowakije, een ŠKODA Hispano-Suiza als staatslimousine
  • Huidige president van Tsjechië, Miloš Zeman, was eerste in de wereld met de nieuwe ŠKODA Superb

Precies negentig jaar geleden werd de eerste ŠKODA gebruikt als presidentiële auto in Tsjechoslowakije. Een traditie die nu nog voortleeft, want ook de huidige president van Tsjechië beweegt zich voort in een ŠKODA.

ŠKODA Hispano-Suiza
De allereerste presidentiële ŠKODA werd in mei 1926 verkocht aan de regering van Tomáš Garrigue Masaryk. De aanschaf vond plaats in een belangrijke tijd voor ŠKODA. Een jaar eerder was het bedrijf Laurin & Klement uit Mladá Boleslav namelijk samen gaan werken met ŠKODA, dat toen nog in Pilsen zat. De ŠKODA-fabrieken mochten onder licentie de Franse Hispano-Suiza bouwen, één van de meest geavanceerde auto’s van de jaren ‘20. De presidentiële Hispano-Suiza kreeg een speciale carrosserie die werd geconstrueerd door de Parijse specialist Kellner Frères. In het interieur zat een glazen wand tussen de bestuurder en de achterpassagiers. Masaryk nam afscheid als president in december 1935 en de auto werd tot maart 1936 gebruikt.

ŠKODA VOS en de val van de muur
Na de Tweede Wereldoorlog leverde ŠKODA opnieuw een staatslimousine, de gepantserde ŠKODA VOS (‘Vládní osobní speciál’; in het Nederlands: speciale auto voor de overheid). Het was een zeer chique sedan, met fraai chroomwerk aan de voorkant. Er werd ook een langere versie gemaakt, die 5,2 centimeter dikke ramen kreeg. De auto woog maximaal 4.440 kg en was 5,7 meter lang, 1,95 meter hoog en 1,75 meter breed. In totaal zijn er tussen 1950 en 1952 ongeveer honderd ŠKODA VOS modellen geleverd en zijn er twee presidenten in vervoerd, Klement Gottwald en Antonín Zápotocký.

Tot de val van de muur in 1989 werden er vooral auto’s van het Russische ZIS en ZIL gebruikt als staatsvervoer, maar dat veranderde in 1993 met het ontstaan van het onafhankelijke Tsjechië. ŠKODA keerde terug als hofleverancier. President Václav Havel stond erop dat hij alle producten van ŠKODA zelf moest testen en reed onder meer de Felicia, de eerste generatie Fabia, Octavia en Superb. Zijn opvolger, Václav Klaus, gebruikte tijdens zijn twee termijnen (2003-2013) als president twee verschillende modellen van de Superb, een eerste en tweede generatie.

ŠKODA Superb
Ook de huidige president van Tsjechië, Miloš Zeman, wordt gereden in een Superb. Hij nam zijn nieuwe staatslimousine - een Black Magic zwarte Superb limousine in de Laurin & Klement topuitvoering, met de 280 pk 2.0 TSI en DSG-automaat - op 5 juni 2015 in ontvangst.