Leusden,
12
februari
2023
|
07:00
Europe/Amsterdam

Sssssst, deze Škoda-medewerkers haten geluid

Sssssst, deze Škoda-medewerkers haten geluid

Samenvatting

Geluiden kunnen als hinderlijk worden ervaren, ook in de auto. Ontdek hoe Škoda-ontwikkelaars er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij in alle stilte van jouw Škoda kunt genieten.

Zelfs de allerbeste auto’s maken geluid. En ook elektrische auto’s zoals de Škoda Enyaq iV, opnieuw de bestverkochte elektrische auto van Nederland, zijn niet volledig geruisloos. Hoe sneller je rijdt, des te meer geluiden je hoort. Van de banden, maar bijvoorbeeld ook van de rijwind. Bij 100 km/h hoor je vooral geluiden die veroorzaakt worden door de luchtstroming rondom de auto.

Aero-akoestiek

Het bestuderen en testen van deze geluiden, wordt aero-akoestiek genoemd. Filip Nováček is werkzaam op de technische ontwikkelingsafdeling van Škoda en legt uit: “We testen de auto’s in een speciale tunnel waarin lucht naar de auto’s wordt geblazen alsof ze op de weg rijden. We kunnen de windsnelheid veranderen en de auto draaien om zo het effect van zijwind te kunnen vaststellen.”

Geen storende invloeden van buitenaf

“De metingen in de tunnel hebben een voordeel in vergelijking met metingen op de openbare weg”, zegt Filip. “Er zijn geen invloeden van buitenaf die de metingen kunnen verstoren. Hierdoor is elke meting bijna exact na te bootsen, kunnen we verschillende alternatieven uitproberen en erop vertrouwen dat het effect uiterst precies is.”

Voor de aero-akoestische tests maakt Škoda gebruik van gespecialiseerde locaties in heel Europa. Filip: “De geteste auto is geen pre-productiemodel maar een auto die je ook op de weg kunt tegenkomen. Alleen dan horen we in het interieur wat de klant hoort.”

 

Tientallen kleine microfoontjes

De ‘testbaan’ is feitelijk een gesloten luchtcircuit met een geluiddichte windtunnel. De Škoda in kwestie wordt in een geluiddichte kamer geplaatst. Op elke zitplaats wordt een geluidsmeter gemonteerd met ingebouwde microfoons die de rol vervullen van het gehoor van de inzittenden. Vervolgens worden akoestische camera’s van buitenaf op de auto gericht. Dit zijn tientallen kleine microfoontjes gekoppeld aan een videocamera. Deze combinatie maakt het mogelijk om te zien waar de geluiden precies vandaan komen.

Krachtige ventilator

In tegenstelling tot een conventionele windtunnel bevindt de krachtige ventilator die de luchtstroom veroorzaakt zich verder weg van waar de auto staat. Anders zou het geluid van de ventilator de metingen verstoren. De luchtstroom wordt geleid door leischoepen die zich in elke hoek van het gesloten luchtcircuit bevinden. Deze absorberen geluid en zorgen ervoor dat de luchtstroom de gewenste richting opgaat. Voordat de lucht het meetgebied inkomt, stroomt het door speciale rasters die wervelingen elimineren. Een nozzle (tuit) versneld hierna de luchtstroom.

De lucht die het meetgebied verlaat, wordt door een diffuser vertraagd. Speciale koelelementen zorgen ervoor dat de ontstane hitte verwijderd wordt.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Net als in de echte wereld

De metingen houden niet op bij windgeluiden. Škoda beschikt over twee ultramoderne akoestische meetkamers waarin álle geluiden van een auto kunnen worden gemeten. Het geluid van de aandrijflijn, maar ook andere geluiden die zich voordoen zodra je op de weg rijdt. Bijvoorbeeld het geluid dat uit de uitlaat van de modellen met verbrandingsmotor komt. Hierbij wordt gereden op verschillende oppervlakten, net als in de echte wereld. Verder wordt ook buiten getest, onder uiteenlopende weersomstandigheden.

Hogere eisen

De komst van de elektrische auto maakt ons werk nog belangrijker, zegt Filip. “Verbrandingsmotoren verhullen geluiden maar elektrische auto’s zijn zo stil dat zelfs het minste geluid opvalt. Hierdoor zijn de akoestische eisen die aan bepaalde onderdelen gesteld worden hoger dan voorheen. Bestuurders kunnen onnodig afgeleid worden door onbekende geluiden en zelfs denken dat er iets mis is met hun auto terwijl-ie juist perfect is. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.”

Niet altijd een hekel aan geluid

Filip en zijn collega’s hebben een hekel aan onnodig lawaai, maar niet alle geluid is ongewenst. “Integendeel zelfs. Soms is het juist beter een geluid te handhaven, maar dan op een dusdanige manier dat het prettig voor het gehoor is. Bij de elektrische modellen zoals de Škoda Enyaq Coupé iV creëren we zelfs geluid. Anders horen andere verkeersdeelnemers zoals voetgangers de auto niet aankomen. Het ontwikkelen van de juiste sound is dus een echte wetenschap.”

Lees ook: Deze plek is een horrorlocatie voor Škoda-designers