Leusden,
15
oktober
2021
|
12:38
Europe/Amsterdam

Steve Jobs Dag: dit kun je met een iPhone en een ŠKODA

Steve Jobs Dag: dit kun je met een iPhone en een ŠKODA

Samenvatting

In 2007 onthulde Steve Jobs de eerste iPhone. Veertien jaar later is de Apple-telefoon niet meer weg te denken uit het leven én de auto van ŠKODA-rijders.

Op 16 oktober herdenken we Steve Jobs, de uitvinder, ondernemer en industrieel ontwerper die van Apple een wereldmerk heeft gemaakt. Jobs overleed op 5 oktober 2011 aan de gevolgen van kanker en een paar dagen later riep de gouverneur van Californië 16 oktober uit tot Steve Jobs Dag.

De grootste uitvinding van Steve Jobs en zijn team is ongetwijfeld de iPhone. De telefoon met een touchscreen in plaats van toetsen en de mogelijkheid om applicaties te installeren, was bij de introductie in 2007 revolutionair. Tegenwoordig is elke mobiele telefoon een smartphone.

De voordelen van Apple CarPlay in je ŠKODA

ŠKODA-rijders met een iPhone zweren bij Apple CarPlay. Ze toveren hun favoriete iPhone-apps voor muziek, telefonie en navigatie op het grote touchscreen van de auto. Vervolgens loopt de besturing via het aanraakscherm en kun je je telefoon wegleggen.

CarPlay is ideaal als jouw ŠKODA wél een touchscreen, maar géén ingebouwd navigatiesysteem heeft. Voor de iPhone zijn navigatie-apps zoals Google Maps, Kaarten (van Apple) en Waze te downloaden en via CarPlay verschijnen ze op het scherm van je auto. Deze apps kosten geen geld, maar wel de nodige megabytes uit de databundel van je telefoon.

Alle moderne ŠKODA’s (sinds modeljaar 2015) met SmartLink+ ondersteunen CarPlay. De nieuwe ŠKODA OCTAVIA en de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV hebben zelfs een draadloze variant van Smartlink+. Dat werkt via het wifi-netwerk van de auto, dus zonder usb-kabel.

Handsfree bellen via bluetooth

Zijn je iPhone en/of je ŠKODA te oud om met Apple CarPlay in de weer te gaan, weet dan dat je mogelijk wel handsfree kunt bellen. Daarvoor laat je de auto en de telefoon met elkaar ‘praten’ via bluetooth – de draadloze verbinding voor communicatie tussen apparaten op korte afstand. De techniek bestaat al langer dan de iPhone en is ontwikkeld in Emmen door telefoonmerk Ericsson.

Handig! Phonebox met draadloos opladen

Loop jij altijd te hannesen met usb-kabeltjes en powerbanks om je iPhone op te laden? Een ŠKODA met een draadloze telefoonoplader is de uitkomst! Binnen no-time heb je de gewoonte om bij het instappen direct je telefoon in het opbergvak voor de schakelpook te leggen. Dan gebeuren er twee dingen: jouw telefoon wordt draadloos opgeladen en door het telefoonsignaal te versterken, heb je beter bereik. Hierdoor hoor je elkaar nog duidelijker tijdens handsfree bellen. Apple introduceerde draadloos opladen met de iPhone 8.

ŠKODA noemt dit systeem de Phonebox met draadloos opladen. Het is leverbaar voor alle nieuwe ŠKODA-modellen met uitzondering van de bestaande FABIA COMBI. In de nieuwe FABIA Hatchback kun je je iPhone desgewenst wél draadloos opladen.

ŠKODA op afstand bedienen met je iPhone

Wat is jouw favoriete iPhone-app? ŠKODA-rijders gebruiken de MyŠKODA-app om hun auto op afstand te bedienen. Je kunt ermee de portieren vergrendelen en je geparkeerde auto terugvinden op de kaart. Ook kun je via de app actuele rijgegevens en informatie over de staat van de auto opvragen, zoals de actieradius en onderhoudsintervallen.

De app is ook handig als je gaat snelladen met een ENYAQ iV en je vanuit je comfortabele stoel in het nabijgelegen koffietentje wilt zien of de batterij al vol zit. Download de MyŠKODA-app eveneens als je naar het buitenland gaat, voor het geval er problemen zijn met je auto en je een ŠKODA-servicepartner zoekt.

Simply Clever en de iPhone

De iPhone is ook een bron van inspiratie voor ŠKODA’s ontwerpers van Simply Clever-oplossingen. Het telefoonvakje in de rugleuning van de voorstoelen is zo’n handige nieuwe uitvinding. Zo hebben iPhone-gebruikers op de achterbank hun telefoon de hele rit binnen handbereik. En zelfs de passagiers op de derde zitrij van de ŠKODA KODIAQ worden niet vergeten. Achter in de 7-persoons auto vind je armsteunen met een plekje voor je iPhone.

Heb je de allergrootste iPhone gekocht en twijfel je of hij wel in de opbergvakken van jouw favoriete ŠKODA-model past? Kom vrijblijvend proefzitten en -passen bij de ŠKODA Dealer. Telefoons van andere merken zijn natuurlijk ook welkom.

Lees ook: Waarom de ŠKODA FABIA de perfecte eerste auto is