Leusden,
20
maart
2019
|
10:19
Europe/Amsterdam

Succesvol 2018 voor ŠKODA - focus op e-mobility in 2019

Succesvol 2018 voor ŠKODA - focus op e-mobility in 2019

  • Vijfde recordjaar op rij: 1.253.700 nieuwe ŠKODA’s afgeleverd
  • Modellenoffensief gaat door in 2019: nieuwe SCALA en KAMIQ
  • 2019: ŠKODA stapt in e-mobility tijdperk met SUPERB PHEV en e-CITIGO; MEB-modellen volgen in 2020
Samenvatting

ŠKODA heeft in 2018 in totaal 1.253.700 nieuwe auto’s afgeleverd. Daarmee vestigt het Tsjechische merk voor het vijfde jaar op rij een nieuw verkooprecord. Het bedrijfsresultaat bedroeg € 1,4 miljard. In 2019 maakt ŠKODA zijn entree in het e-mobility tijdperk. In eerste instantie introduceert het merk een volledig elektrisch aangedreven CITIGO, gevolgd door een SUPERB met plug-in hybridetechnologie. Ook zet ŠKODA vaart achter digitalisering.

Ten opzichte van 2017, het vorige verkooprecordjaar van ŠKODA, steeg het totale aantal verkochte auto’s in 2018 met nog eens 4,4 procent, tot ruim 1.253.000 exemplaren. In China, de belangrijkste markt voor ŠKODA, groeide de afzet met 4,9 procent tot 341.000 exemplaren. Ook in Europa noteerde ŠKODA een verkooptoename van 4,9 procent. Het totale aantal afleveringen bedroeg hier 176.600. In Rusland was de groei zeer sterk, met zelfs 30,7 procent. De KODIAQ en KAROQ SUV’s waren belangrijke aanjagers van de verkoopstijgingen. De OCTAVIA blijft de bestseller van ŠKODA.

Bernhard Maier, CEO van ŠKODA AUTO over de resultaten: “In 2018 hebben we meer auto’s dan ooit afgeleverd. Dat toont aan dat de ŠKODA 2025 Strategy zijn vruchten afwerpt. Ons modellenoffensief toont zijn kracht over de hele wereld. ŠKODA groeit duurzaam en op een manier die goed is te managen. In 2018 werden we met diverse uitdagingen geconfronteerd, waaronder de overgang naar de WLTP-testcyclus. Dat neemt niet weg dat we ons offensief in 2019 voortzetten met onder meer de nieuwe SCALA en KAMIQ. Daarbij maken we in 2019 onze entree in het elektrische tijdperk met een volledig elektrisch aangedreven model en onze eerste plug-in hybride.”

2019: de start van e-mobility voor ŠKODA

Dit jaar staat ook symbool voor de start van het e-mobility offensief van ŠKODA. De eerste geëlektrificeerde modellen van het merk zijn de SUPERB PHEV (plug-in hybride) en de e-CITIGO met 100 procent elektrische aandrijving. In 2020 volgen de eerste elektrisch aangedreven ŠKODA’s op basis van het elektrische MEB-platform, waaronder de productieversie van de onlangs in Genève gepresenteerde VISION iV. Tot en met 2022 introduceert ŠKODA ruim dertig nieuwe modellen, waarvan er meer dan tien geheel of gedeeltelijk elektrisch worden aangedreven. Met ingang van dit jaar produceert ŠKODA bovendien elektrische componenten voor de plug-in hybridemodellen van verschillende merken binnen de Volkswagen Group. In de komende vier jaar investeert ŠKODA € 2 miljard in e-mobility en nieuwe mobiliteitsdiensten.

Toekomstgericht op alle fronten

De toekomstgerichte focus van ŠKODA komt ook op andere fronten tot uiting. Zo houdt het merk zich tevens intensief bezig met autonoom rijden, connectiviteit en digitalisering. In het verlengde daarvan ziet ŠKODA mogelijkheden voor nieuwe activiteiten als digitale mobiliteitsdiensten. Op het vlak van logistiek en productie ontstaan vele nieuwe mogelijkheden dankzij bijvoorbeeld autonome drones en robots die samenwerken met mensen. Het ŠKODA DigiLab - met vestigingen in Praag en Tel Aviv - is er om innovatie en digitale ontwikkeling een extra boost te geven. Hier worden in samenwerking met startups bijvoorbeeld nieuwe mobiliteits- en on-demand oplossingen ontwikkeld. Momenteel wordt bijvoorbeeld een service getest waarbij pakketjes in de auto kunnen worden afgeleverd. Digitale beveiliging speelt een belangrijke rol bij deze handige dienst.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.