Leusden,
14
juni
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

Tsjechië en het ŠKODA Museum zijn weer open

Tsjechië en het ŠKODA Museum zijn weer open

Samenvatting

Vakanties naar Tsjechië mogen weer en het ŠKODA Museum heeft zijn deuren heropend. Kom je kijken naar de spannende nieuwe tentoonstelling over ŠKODA’s elektrische verleden?

Elektrisch rijden is niet zo nieuw als je misschien denkt. Ruim honderd jaar geleden hadden ŠKODA’s grondleggers Laurin & Klement al een auto met een elektrische aandrijflijn. De tentoonstelling On the Wave of Electromobility neemt je mee langs ŠKODA’s elektrische verleden en toekomst. In dit artikel krijg je een voorproefje.

Laurin & Klement type E met hybride aandrijflijn

In 1908 reed al een elektrische auto door de straten van Mladá Boleslav. Het was een Laurin & Klement type E die door de beroemde Tsjechische uitvinder František Křižík was omgebouwd tot een werkende hybride auto. Een 4,5-liter viercilindermotor met 35 pk en twee elektromotoren verzorgden de aandrijving. De auto werd vernoemd naar zijn uitvinder: Křižík.

Elektrische vrachtwagen en kinderspeelgoed

Eind jaren dertig werd een elektrische vrachtwagen van ŠKODA gebruikt om bier te transporteren naar restaurants in het toepasselijk genaamde stadje Pilsen.

Dankzij de ŠKODA Puck (1941) kwamen de automobilisten van de toekomst al jong in aanraking met elektrisch rijden. Dit elektrische autootje voor kinderen had een topsnelheid van 12 km/h. De batterijen zaten onder de motorkap en de achterklep. Na twaalf uur opladen kon je twee uur spelen.

Eltra: de FAVORIT maar dan elektrisch

Begin jaren negentig werd een reeks van circa 200 elektrische personen- en bedrijfsauto’s op basis van de ŠKODA FAVORIT gebouwd. Er was animo van klanten uit Zwitserland, Duitsland, Groot-Brittannië en Canada. Deze Eltra-modellen van de FAVORIT bereikten snelheden tot 80 km/h. Ze hadden een 21 pk sterke elektromotor, een set loodzuuraccu’s en een handgeschakelde versnellingsbak.

17 exemplaren van de OCTAVIA Green E Line

In 2011 volgde een proef met 17 exemplaren van de OCTAVIA Green E Line. Dit volledig elektrische prototype van de tweede generatie ŠKODA OCTAVIA had een topsnelheid van 135 km/h en een actieradius van 150 kilometer. De testauto’s waren bedoeld om het potentieel van elektrisch rijden te toetsen.

Sinds 2019 staat ´iV´ voor elektrisch

Het idee werd nieuw leven ingeblazen in 2017 met de ŠKODA VISION E – een spannende concept car die liet zien welke koers ŠKODA ging varen. Twee jaar later volgde de VISION iV. Sindsdien verwijzen de letter iV naar de hybride en volledig elektrische ŠKODA-modellen. Dat begon met de CITIGOe iV in 2019, gevolgd door de plug-in hybride SUPERB iV en later de OCTAVIA iV.

Eind 2020 ging de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV in productie. ŠKODA’s eerste elektrische SUV is gebaseerd op het MEB-platform en hij rolt in Mladá Boleslav van de band. Een dag na de officiële onthulling stond de ENYAQ iV al aan de start van de Tour de France. Tourbaas Christian Prudhomme gebruikte de gloednieuwe elektrische ŠKODA als ‘commandowagen’.

Sterren van de tentoonstelling

De tentoonstelling over elektrische mobiliteit duurt nog tot 5 september. Lees de interessante informatieborden en bekijk veel van de besproken modellen met je eigen ogen. De sterren van de tentoonstelling zijn de ŠKODA Puck, de FAVORIT Eltra en de OCTAVIA Green E Line. De CITIGOe iV en de ENYAQ iV staan er natuurlijk ook.

ŠKODA Museum openingstijden

Het ŠKODA Museum in Mladá Boleslav is elke dag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Er is een combinatieticket waarmee je ook het Ferdinand Porsche Birth House-museum in Liberec kunt bezoeken. Dat is open van vrijdag tot zondag (9.00 tot 17.00 uur). Kijk voor meer informatie, waaronder de laatste coronamaatregelen in het museum, op museum.skoda-auto.com.

Virtuele rondleiding door het ŠKODA Museum

Wie nog niet in de gelegenheid is om een bezoek te brengen aan het ŠKODA Museum in Mladá Boleslav, kan op de website van het museum een reeks virtuele rondleidingen krijgen. Experts van het ŠKODA Museum nemen de bezoeker digitaal mee langs de verschillende exposities.

Lees ook: ŠKODA en elektrisch rijden in 2021