Leusden,
12
juli
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Twee ŠKODA-uitvindingen die niemand mag namaken

Twee ŠKODA-uitvindingen die niemand mag namaken

Samenvatting

ŠKODA heeft zoveel goede ideeën, dat het vorig jaar meer patenten aanvroeg dan elk ander bedrijf in thuisland Tsjechië. Vandaag belichten we twee nieuwe uitvindingen.

ŠKODA heeft 94 patenten aangevraagd in 2019. Geen enkel bedrijf in Tsjechië kan dat evenaren. Op de tweede plaats staat de Technische Universiteit in Praag.

Met een patent of octrooi beschermt ŠKODA zijn uitvindingen. Het is een exclusief eigendomsrecht, wat wil zeggen dat anderen de uitvinding niet mogen (na)maken of gebruiken. Het gaat dan om een technisch product of een proces. Leuke voorbeelden van uitvindingen waarvoor ooit een patent of octrooi is aangevraagd, zijn de airco voor schoenen uit 1994 en de rugtas die in een stoel verandert uit 2006. Beide waren overigens niet ingediend door ŠKODA.

ŠKODA beschermt Simply Clever-oplossingen

Bij ŠKODA is de afdeling Technologische Ontwikkeling en Productie verantwoordelijk voor de meeste innovaties. Veel van de ideeën worden gebruikt om de auto’s te verbeteren. Je zult begrijpen dat het voor een automerk belangrijk is om zijn producten en processen te beschermen. ŠKODA gebruikt patenten en octrooien ook om Simply Clever-oplossingen aan het merk te verbinden.

Twee voorbeelden van nieuwe uitvindingen

Op de lijst van beschermde uitvindingen staan bijvoorbeeld automatten met ‘holle’ vezels. Hierdoor zie je amper iets van stof of zand. Bovendien kun je ze eenvoudig uitkloppen. Op de afdeling Technologische Ontwikkeling en Productie werd ook gebroed op een verlichte gordelsluiting. Dan hoef je niet zo lang te zoeken als je de gesp wilt vastklikken in het donker.

Om te voorkomen dat bagage, boodschappenkratten en andere losse spullen door de kofferbak glijden, heeft ŠKODA iets bedacht om je spullen vast te klemmen. Je kunt de nieuwe Simply Clever-oplossing op verschillende manieren buigen en met klittenband aan de laadvloer bevestigen. In onder andere de OCTAVIA COMBI vind je dit eenvoudige maar zeer handige hulpmiddel terug. 

Patent voor autoproductie

Behalve nieuwe producten, heeft ŠKODA ook aanvragen ingediend voor uitvindingen die gebruikt worden in de productie van auto’s. Zoals een camerasysteem dat carrosseriedelen nauwkeurig uitlijnt voordat ze gelast worden. Het systeem werkt met vier camera’s en laat het lasproces sneller verlopen. En nu niet stiekem gaan namaken, hè? 

Lees ook: Wat doen struisvogelveren in ŠKODA’s nieuwe lakstraat?