Leusden,
20
juli
2018
|
12:37
Europe/Amsterdam

Vakantietijd: bekijk deze handige checklist!

Handige vakantiechecklist!

Het is zomervakantie! Heb je je vakantiebestemming al bepaald of ga je het avontuur tegemoet en zie je wel waar je uitkomt? Waar je ook heen gaat met de auto, zorg ervoor dat je weet wat je op reis moet meenemen.

Laat het toetsenbord met rust, doe je ogen dicht en probeer je te bedenken waar je nu liever zou zijn dan op kantoor. Misschien wil je lekker uitwaaien tijdens een wandeling in de bergen, misschien wil je naar het strand en met een cocktail in de hand genieten van de zon en het ruisen van de zee. Of misschien zit je liever op een gezellig pleintje, om daar onder het genot van een perfect gezette espresso te kijken naar de mensen die voorbijkomen.

Wat je reisbestemming ook is, als je met de auto gaat, vergeet dan niet de spullen in te pakken die je in het land van je bestemming bij je moet hebben.

Checklist en paklijst voor in de auto

We weten natuurlijk niet of het je duikbril of de opblaasbare flamingo wordt, of juist de bergschoenen die je net hebt ingelopen. Maar om je op weg te helpen, hebben we een checklist en paklijst gemaakt van de zaken die gewoon voor elkaar moeten zijn of die je in de auto klaar moet hebben liggen.

Veiligheidshesje

Deze zijn in veel landen verplicht. In sommige landen moet je zelfs een veiligheidsvest hebben voor iedere inzittende. Onder in de kofferbak is onhandig, pak ze dus ergens in waar je er snel bij kunt. De ŠKODA webshop verkoopt veiligheidshesjes per stuk, of als set van vijf.

Reservelampen voor kapotte autoverlichting

In veel landen is het ’s avonds en ’s nachts donkerder dan we gewend zijn. Rijden met gebrekkig licht is niet veilig en in sommige landen zijn reservelampjes verplicht. Als je liever niet zelf aan de slag gaat met het vervangen van autolampen, kun je een werkplaatsafspraak maken bij de ŠKODA-dealer.

Gevarendriehoek

Deze moet je bij je hebben. Het is een belangrijk onderdeel van de vaste veiligheidsuitrusting van je auto. Nog even de regels: plaats de gevarendriehoek goed in het zicht van de achteropkomende verkeersdeelnemers. Op binnenwegen minstens 50 meter en op snelwegen 100 meter achter de auto. In de ŠKODA webshop kun je de gevarendriehoek bestellen.

EHBO-doos / verbanddoos

We hopen dat je hem nooit nodig zult hebben, maar check voor vertrek of je hem in de buurt hebt, of hij goed gevuld is en of de inhoud niet over de datum is.

Ruitensproeiervloeistof voor de zomer

Goed zicht is belangrijk voor een veilige reis. Dat betekent dat je de voorruit schoon moet kunnen houden. De ruitensproeiervloeistof voor de zomer is speciaal gemaakt om hardnekkige insecten van je voorruit te krijgen.

Bandenspanning controleren

Banden met een te lage of te hoge spanning hebben een negatieve invloed op de rijeigenschappen van de auto en de veiligheid, zeker wanneer de auto volgeladen is. Check de bandenspanning dus voordat je aan de reis begint.

Werkende airconditioning

Zonder airconditioning word je gebraden in de zomerzon. Laat daarom je airconditioning controleren tijdens de ŠKODA vakantiecheck. Tijdens de vakantiebeurt wordt je ŠKODA gecheckt op 30 belangrijke punten. Denk hierbij aan de accu, de banden, de remschijven en de verlichting.

Onderhoudsbeurt nodig?

Kijk ruim voordat je op vakantie gaat of je tijdens de reis de kilometers voor de volgende onderhoudsbeurt niet zult overschrijden. Je kunt de onderhoudsbeurt beter iets eerder laten uitvoeren dan dat je je onderweg zorgen moet maken. Met de werkplaatsplanner maak je eenvoudig online een afspraak.

Europees schadeformulier

Hoewel het Europese schadeformulier geen verplicht reisdocument is, is het handig om het altijd mee te nemen. Een correct ingevuld formulier na een ongeluk voorkomt vervelende discussies met je verzekering. Je kunt het formulier downloaden of direct invullen met de ŠKODA Service App.

Hulp bij pech

Als je auto onverhoopt weigert, kun je terugvallen op ŠKODA Mobiliteitsservice. Dat is gratis pechhulp in Nederland en de rest van Europa. Je ŠKODA moet wel volgens fabrieksvoorschriften zijn onderhouden bij de officiële ŠKODA-dealer. Is dat niet het geval, laat dan de dealer een grote beurt of een Long Life-onderhoudsbeurt uitvoeren en de mobiliteitsservice is weer van kracht.

Prettige reis, doe voorzichtig en geniet van je welverdiende vakantie!