Leusden,
17
april
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Voorjaarskriebels: in de meivakantie naar het ŠKODA Museum

Voorjaarskriebels: in de meivakantie naar het ŠKODA Museum

Samenvatting

Even bijtanken na de lange donkere wintermaanden? Ga dan in de meivakantie cultuur snuiven in Tsjechië – en plak er meteen een bezoek aan het ŠKODA Museum in Mladá Boleslav aan vast.

Van zaterdag 27 april tot en met zondag 5 mei is het tijdens de spits een stuk rustiger op de Nederlandse wegen. De scholen zijn op slot, veel mensen nemen een weekje vrij. Ben je er zelf nog niet uit waar je tijdens de meivakantie naartoe wilt? Dan kun je Tsjechië overwegen.

Auto, vliegtuig of trein

Als je ’s ochtends rond 8.00 uur in de auto stapt, bent je ’s middags rond 18.00 uur in de Tsjechische hoofdstad Praag – inclusief koffie- en lunchpauzes onderweg. Vliegen kan ook: dagelijks gaan er zeven vluchten van de KLM, Czech Airlines en EasyJet vanaf Schiphol naar Václav Havel Airport in Praag. Zelfs met de trein is een trip naar Praag een ontspannen aangelegenheid: als je om 7.07 uur op Utrecht Centraal de trein neemt, ben je volgens de dienstregeling van de Nederlandse, Duitse en Tsjechische spoorwegen nog vóór het diner op het centraal station van Praag.

Praag zien en beleven

In de Gouden Stad aan de Moldau is zoveel te zien en te beleven, dat je aan de meivakantie waarschijnlijk niet voldoende hebt om alle bezienswaardigheden af te kunnen vinken. Je kunt flaneren door het beeldschone historische centrum met de Karelsbrug, de Burcht en het Gouden Straatje, maar ook een culinaire stadstour met bierproeverijen maken. Praag heeft ook talrijke musea, van klassiek tot hypermodern. Of hou je meer van shoppen en wil je daarna ontspannen in een bloeiend en bruisend stadspark? In Praag zul je je hoe dan ook geen moment vervelen.

ŠKODA Museum bezoeken

Een klein uurtje rijden naar het oosten, vanuit het Praagse centrum over de snelweg E65, ligt Mladá Boleslav, de bakermat van ŠKODA AUTO. In deze stad is het ŠKODA Museum gevestigd. In de lente en de zomer is het alle dagen van de week geopend (van 9.00 tot 17.00) en je kunt er gratis parkeren.

In het museum, dat in 1995 werd geopend, maak je een boeiende reis door de rijke geschiedenis van het Tsjechische automerk. Van de Laurin & Klement Slavia fiets uit 1895 tot de ŠKODA FABIA Monte Carlo uit 2015, van de vooroorlogse limousine Superb tot de OCTAVIA WRCC uit het wereldkampioenschap rally’s, van de L&K Voiturette A uit 1906 tot het ŠKODA SUNROQ studiemodel uit 2018, de omvangrijke en gevarieerde collectie van het ŠKODA Museum biedt de bezoeker een bijzonder interessante en vooral ook verrassende kijk op de geschiedenis van het historische automerk.

Tour door de ŠKODA-fabriek

Naast een kijkje in het ŠKODA Museum is het tevens mogelijk om de ŠKODA-fabriek in Mladá Boleslav te bezoeken. Ga naar de website van het ŠKODA Museum om een fabriekstour te boeken, want vooral in de vakantieperioden is het aantal beschikbare tickets vaak al vroeg vergeven.

Lees ook: Een kijkje in de werkplaats van het ŠKODA Museum