Leusden,
25
december
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Waarom de ŠKODA ENYAQ iV géén eigen fabriek heeft

Waarom de ŠKODA ENYAQ iV géén eigen fabriek heeft

Samenvatting

De volledig elektrische ŠKODA ENYAQ iV rolt samen met de OCTAVIA van de productielijn. Hoe bouw je auto’s die op twee verschillende platformen staan, door elkaar? In Mladá Boleslav weten ze het antwoord.

ŠKODA is een eigenzinnig merk en volgt niet altijd het voorbeeld van de Volkswagen Group waartoe het behoort. Zo kiest de Tsjechische autobouwer ervoor om de elektrische modellen op basis van het MEB-platform géén eigen fabriek te geven. De volledig elektrische ENYAQ iV rolt gewoon van de dezelfde productielijn als de nieuwe ŠKODA OCTAVIA.

Deze manier van werken geeft ŠKODA de mogelijkheid om per dag tussen de 250 en 350 exemplaren van de ENYAQ iV te produceren. Met totale flexibiliteit. Zo kan de fabriek zonder vertraging reageren op de vraag vanuit de markt. Met als bijkomend voordeel dat de productielijn altijd op volle capaciteit draait. Dat laatste houdt de efficiëntie hoog en de kosten laag.

download

Woord van de dag: parallelle productie

De autobouwers in Mladá Boleslav zijn gewend om met verschillende modellen te werken. In de fabriek van de OCTAVIA en de KAROQ rolde ook de RAPID van de band. De RAPID had zijn eigen platform en stond dus niet op het MQB-platform van de OCTAVIA. Ondanks die ervaring was het een grote uitdaging om de fabriek waar de ENYAQ iV wordt gebouwd zo in te richten dat de productie van MEB- en MQB-modellen soepel zou verlopen. Hier is zelfs een mooie term voor: parallelle productie.

Voor de parallelle productie van auto’s met elektrische en conventionele aandrijflijnen, moest de productielijn van de OCTAVIA worden aangepast. De totale kosten bedroegen 32 miljoen euro. Op de assemblage-afdeling is het meest veranderd, want daar zijn de verschillen tussen het bouwen van een elektrische auto en een auto met verbrandingsmotor het grootst. Het MEB-platform gaat gepaard met nieuwe onderdelen, waarvan het accupakket het grootste en zwaarste is. Voor het plaatsen van het accupakket werd een nieuw werkstation geïnstalleerd.

Head-up displays en warmtebeeldcamera’s

De ENYAQ iV en de OCTAVIA zijn allebei leverbaar met een head-up display, maar dat van de elektrische SUV is geavanceerder. Het heeft een veel groter projectievlak en werkt met augmented reality. Zodoende kwam er een groter werkstation voor het instellen van head-up displays.

De verbouwing van de autofabriek in Mladá Boleslav begon vorige zomer, met aanpassingen aan de gebouwen en de transporttechniek. De apparatuur moest verzwaard worden vanwege het hogere gewicht van elektrische auto’s. De grootste verbeteringen op het gebied van veiligheid hebben te maken met het omgaan met de accupakketten. Zo heeft ŠKODA extra brandwerende voorzieningen getroffen en warmtebeeldcamera’s geplaatst. Deze bewaken de temperatuur in de fabriekshal en slaan alarm zodra ze een afwijking detecteren.

Lees ook: Subsidie in 2021: 4000 euro subsidie voor ENYAQ iV

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.