Leusden,
05
oktober
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Waarom dunne autolak beter is voor het milieu

Waarom dunne autolak beter is voor het milieu

Samenvatting

ŠKODA is continu op zoek naar Simply Clever-oplossingen om zijn auto’s duurzamer te maken. Een daarvan is een nieuwe verfmethode met dunnere laklagen, waarbij niet wordt ingeleverd op kwaliteit. Dat zit zo.

De lak van je glimmende ŠKODA bestaat uit vier lagen, stuk voor stuk zo dun als een mensenhaar (ca. 100 micron). De eerste is een beschermende coating die roest voorkomt, dan een grondverf die ervoor zorgt dat de gekleurde lak in laag drie goed bindt. De transparante toplaag biedt glans en bescherming.

720.000 kilo minder grondverf

Bij de nieuwe verfmethode staat de grondverf centraal, want die laag is nu significant dunner dan voorheen. Wat scheelt het nu helemaal als je één laklaag dunner maakt? Nou, tot wel 720.000 kilo aan grondstoffen per jaar! De 36 vrachtwagens die deze grondlak voorheen van de leveranciers naar de ŠKODA-fabriek brachten, leggen daardoor samen 50.000 kilometer per jaar minder af. Minder gefabriceerde grondstoffen en minder gereden kilometers, dat is dubbel winst voor het milieu.

Vanzelfsprekend moet de nieuwe lak dezelfde hoogwaardige uitstraling, duurzaamheid en bescherming bieden als de huidige. Om daar zeker van te zijn, heeft ŠKODA hem uitvoerig getest. Auto’s met de nieuwe lak werden tien maanden lang blootgesteld aan direct zonlicht, stof en steenslag, en dat onder uiteenlopende weersomstandigheden. De conclusie is dat de nieuwe lak minstens zo robuust is als de huidige.

download

In de basis verschilt de nieuwe grondverf weinig van de oude, want hij is gemaakt met dezelfde ingrediënten. De verhoudingen waarin we het pigment, bindmiddel, vulmiddel en oplosmiddel mengen, zijn wel veranderd. En het nieuwe recept is net zo geheim als het Česana-designcentrum, waar kleimodellen worden gemaakt van nieuwe, nog te onthullen ŠKODA-modellen.

Andere Simply Clever-oplossingen op lakgebied

De nieuwe lakmethode wordt toegepast in de hypermoderne lakstraat in de fabriek in Mladá Boleslav, maar ook in diverse andere ŠKODA-fabrieken in Tsjechië. Andere Simply Clever-oplossingen op lakgebied die op dit moment getest worden, zijn een gekleurde lak die werkt zonder grondverf, een transparante toplaag die nog dunner is en een lakprocedé waarin meer natuurlijke materialen worden gebruikt.

Lees ook: Duurzame Dinsdag: zo groen is de ŠKODA KAMIQ

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.