Leusden,
10
augustus
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Waarom je met spoed naar het ŠKODA Museum moet

Waarom je met spoed naar het ŠKODA Museum moet

Samenvatting

De auto’s voor politie, brandweer en ambulance moeten betrouwbaar, snel en veilig zijn. Daarom rijden hulpdiensten al meer dan een eeuw in ŠKODA’s. Vijf daarvan staan centraal in een nieuwe tentoonstelling van het ŠKODA Museum.

ŠKODA bouwt al ambulances sinds 1906. Zo gebruikte het leger een VOITURETTE C met verlengde wielbasis om vier brancards met gewonde soldaten te vervoeren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de productie van ambulances en brandweerwagens pas echt op gang. De fabriek in Mladá Boleslav bouwde per jaar zo’n honderd betrouwbare Laurin & Klement-ambulances.

In een eerder bericht lees je meer over de geschiedenis van ŠKODA-ambulances. Hieronder belichten we de vijf zeldzame werkpaarden die je tot begin oktober kunt bewonderen in het ŠKODA Museum. Plan je bezoek dus met enige spoed!

Laurin & Klement MF (1919)

Ambulances zijn fascinerend, maar brandweerwagens zijn pas echt gaaf. Zoals deze klassieke Laurin & Klement MF uit 1919. Van 1917 tot 1923 werden in totaal 176 personenauto’s en lichte bedrijfswagens gebouwd op het chassis van de MF- en MG-modellen. De carrosserie van deze brandweerwagen was daar één van. Zijn krachtige viercilindermotor van 4.713 cc leverde een voor die tijd indrukwekkend vermogen van 50 pk. Dankzij de topsnelheid van 90 km/h waren de brandweerlieden snel ter plaatse.

ŠKODA 1201 Ambulance (1957)

Deze knuffelbare ambulance is gebaseerd op de ŠKODA 1201 en profiteert van zijn robuuste frame, volledig metalen carrosserie en onafhankelijke wielophanging die zorgt voor een comfortabele vering. De 45 pk sterke motor van 1.221 cc was krachtig genoeg om de lichte ambulance (1.190 kg) te versnellen tot 110 km/h.

De tentoongestelde auto komt uit een privéverzameling en werd ingezet door de ambulancedienst in het district Šumperk, tweehonderd kilometer ten oosten van Mladá Boleslav. Dankzij de langere carrosserie (4,62 meter) en de dubbele achterportieren had hij een streepje voor op andere ambulances uit die tijd.

ŠKODA 120 VB (1986)

De zwarte letters VB op de portieren en de motorkap van deze ŠKODA 120 zijn de afkorting van de Tsjechoslowaakse staatspolitie. Het ontwerp met geel en wit werd eind jaren zeventig geïntroduceerd, daarvoor reed de politie in blauwe auto’s met witte strepen. Hoe dan ook: de 120 bood meer veiligheid dan zijn voorganger (de ŠKODA 110) en de achter in de auto geplaatste viercilinder met 50 pk zorgde voor grip op gladde hellingen. De ŠKODA 120 was ook een succesvolle rally-auto – iets wat agenten uit die tijd waarschijnlijk kunnen beamen.

ŠKODA 788 (1992)

Het voordeel van een autoplatform met de motor in de neus en aandrijving op de voorwielen, is dat je vanaf de voorruit naar achteren bijna elke carrosserie kunt tekenen die je wilt. De ŠKODA FAVORIT uit 1987 was een compacte hatchback, maar er verscheen ook een stationwagon (de ESTATE) en een lichte bedrijfswagen (de PICK-UP). De ontwerpers bij ŠKODA hadden nog meer ideeën, maar die strandden in het prototypestadium. De 786 was een rolstoeltaxi en de getoonde ŠKODA 788 een ambulance. Dit prototype is eigendom van het ŠKODA Museum.

ŠKODA FELICIA COMBI LX (1996)

De ŠKODA FELICIA COMBI was licht, wendbaar, betrouwbaar en had een forse kofferbak van 447 tot 1.366 liter. Van 1995 tot 2001 hebben 351.905 exemplaren hun weg gevonden naar gezinnen in Tsjechië en daarbuiten. Het politiekorps van ŠKODA’s thuisland was ook fan van de gebruiksvriendelijke stationwagon en versleet meer dan 5.500 exemplaren.

Sinds de jaren negentig heeft de Tsjechische politie al ruim 20.000 ŠKODA’s in ontvangst genomen. Tegenwoordig zijn de SCALA en de OCTAVIA het populairst, maar als je naar het ŠKODA Museum rijdt, kun je onderweg ook SUPERB’s en KODIAQ’s in politiekleuren tegenkomen. 

Lees ook: Rijbewijs halen bij de fabriek? In 1907 had ŠKODA een rijschool