Leusden,
25
december
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wanneer moet je je auto all risk verzekeren?

Wanneer moet je je auto all risk verzekeren?

Samenvatting

Bij een gloednieuwe auto hoort een all risk-autoverzekering. Mocht je schade rijden, dan draai jij tenminste niet voor de hoge kosten op. Maar wanneer stap je over naar een gewone WA-autoverzekering met een lagere premie en een hoger risico?

Niemand wil een ongeluk veroorzaken, maar je hebt het niet altijd voor het zeggen. Met een all risk-autoverzekering kom je er in ieder geval zonder financiële kleerscheuren vanaf, want ook al is het je eigen schuld, de schade aan je eigen auto en die van de ander is gedekt.

De ‘simpelste’ autoverzekering is een WA-autoverzekering. Veroorzaak jij een ongeluk, dan kan de tegenpartij zich melden bij jouw autoverzekeraar. De schade aan je eigen auto moet je zelf betalen. Dat is een risico dat veel kopers van nieuwe auto’s niet willen lopen en daarom kiezen ze voor een all risk-autoverzekering. Dan is de auto ook meteen verzekerd tegen diefstal.

Omslagpunt bij 6 jaar oud?

Vanzelfsprekend betaal je voor een all risk-autoverzekering meer premie dan voor een WA-autoverzekering. Als je een gloednieuwe auto koopt, weegt de hogere premie op tegen het risico dat je ermee afkoopt. Maar naarmate de auto ouder wordt en zijn dagwaarde daalt, komt er een omslagpunt. Waar dat punt ligt, kan per autobezitter verschillen.

6 jaar oud is een veelgehoord omslagpunt. De logica is als volgt: na 6 jaar is de dagwaarde die je ontvangt bij diefstal of total loss zo veel lager dan de aanschafwaarde, dat het je de hogere premie niet langer waard is. Het is een prima theorie, maar voor veel huishoudens is het verlies van een auto die nog 6000 euro waard is, evengoed een financiële strop. Staar je daarom niet blind op die 6 jaar, maar ga uit van je eigen situatie. Als je de auto hebt gefinancierd met een nog niet afgeloste lening, is het ook verstandig om de all risk-verzekering aan te houden. 

ŠKODA Autoverzekering: nieuwwaarde voor 1, 3 of 5 jaar

Het liefst wil je dat jouw auto zijn nieuwwaarde zo lang mogelijk behoudt, zodat je bij total loss of diefstal het volledige aanschafbedrag terugkrijgt. Normaal wordt alleen het eerste jaar de nieuwwaarde gehanteerd, maar bij de ŠKODA Autoverzekering kun je dat verlengen tot 3 of zelfs 5 jaar. Een geruststellend idee. Hoeveel dat in jouw geval kost, zie je direct bij het premie berekenen.

Besluit je een stapje terug te doen van All Risk, dan hoef je niet terug te vallen naar WA. Tussen die twee dekkingsgraden zit WA Beperkt Casco. Dit is een WA-verzekering met interessante extra’s. Zo zijn ruit-, brand-, storm-, hagel-, inbraak- en diefstalschade aan jouw auto ook gedekt. Tevens wordt er vervangend vervoer geregeld wanneer je auto gestolen of total loss is, of bij de garage staat voor reparatie. Schadeherstel gebeurt trouwens altijd via de ŠKODA-dealer.

All risk-verzekering en private lease

Twijfelen over het wel of niet aanpassen van je all risk-verzekering, is geen issue met ŠKODA Private Lease. Je rijdt in een gloednieuwe auto voor een vast maandbedrag waarbij kosten zoals de wegenbelasting, afschrijving en onderhoud zijn inbegrepen. De autoverzekering ook, mét all risk-dekking. 

Lees ook: Wat is CarPlay en welke ŠKODA's hebben CarPlay?