Leusden,
04
december
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wat is CarPlay en welke ŠKODA's hebben CarPlay?

Wat is CarPlay en welke ŠKODA's hebben CarPlay?

Samenvatting

ŠKODA-rijders met een iPhone zweren bij Apple CarPlay. Ze stappen in, sluiten hun telefoon aan en gebruiken hun favoriete apps voor muziek, telefonie en navigatie op het grote touchscreen van de auto. Nu loopt dat nog via een usb-kabeltje, straks wordt CarPlay volledig draadloos. 

Netflix kijken of games spelen op het beeldscherm in je ŠKODA kun je wel vergeten. Dat is niet veilig. Apple heeft CarPlay zo ontwikkeld dat het alleen werkt met apps die samengaan met autorijden. Denk hierbij aan handsfree bellen en (gesproken) berichten versturen en ontvangen. Je luistert naar je eigen muziek via de Muziek-app of Spotify. En een gezellige podcast of een spannend audioboek maakt een lange autorit dubbel zo leuk.

Je kunt CarPlay ook gebruiken om navigatie-apps zoals Google Maps, Kaarten (van Apple) en Waze te raadplegen. Ideaal als jouw ŠKODA geen ingebouwd navigatiesysteem heeft. Alle moderne ŠKODA’s (sinds modeljaar 2015) met SmartLink+ ondersteunen CarPlay.

Veilig rijden met ŠKODA en CarPlay

CarPlay maakt autorijden niet alleen leuker en gemakkelijker, het systeem bevordert ook de rijveiligheid. De bediening is super simpel, want het gebruikt het scherm van je ŠKODA en de interface lijkt op die van de iPhone. Je besteedt al je aandacht aan het autorijden. Bovendien riskeer je geen bekeuring van 240 euro voor het vasthouden van je mobiele telefoon.

Aangezien CarPlay een systeem van Apple is, werkt het alleen met de iPhone. Op de website van Apple staat een handige handleiding over CarPlay instellen. Android-gebruikers zijn aangewezen op Android Auto, maar dat wordt in Nederland niet officieel ondersteund. Je kunt de gelijknamige app dan ook niet downloaden in Google Play - de appwinkel voor Android. Bij de iPhone zit de CarPlay-functionaliteit ingebouwd in het besturingssysteem. 

Apple CarPlay draadloos

Voor veel ŠKODA-rijders is het vaste prik om na het instappen direct de witte USB-kabel in te pluggen. In de toekomst hebben ze dat kabeltje niet meer nodig, want ŠKODA gaat draadloos. Wireless SmartLink zit in de pijplijn voor de nieuwe ŠKODA OCTAVIA.

Met Wireless SmartLink koppel je eenmalig de iPhone via bluetooth met de auto en de volgende keer dat je instapt werkt CarPlay automatisch. Hoewel het koppelen gebeurt via bluetooth, worden de data via wifi verstuurd. Met de Phonebox maak je het plaatje af: deze draadloze oplader voorziet je smartphone (met Qi-ondersteuning) draadloos van stroom en versterkt zijn bereik.

Lees ook: Komt dat zien - zo mooi is de Virtual Cockpit