Leusden,
19
maart
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wat maakt de ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV zo gestroomlijnd?

Wat maakt de ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV zo gestroomlijnd?

Samenvatting

De ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV is bijzonder gestroomlijnd. Met zijn lage Cw-waarde van 0,234 verslaat hij alle andere elektrische SUV’s in zijn klasse. Hoe doet de vijfdeurs coupé dat en wat heb jij eraan als ŠKODA-rijder?

Er zijn twee manieren om een elektrische auto een groter rijbereik te geven: je stopt er méér accucellen in of je zorgt ervoor dat hij mínder stroom verbruikt en zo verder komt op een acculading stroom. De ENYAQ COUPÉ iV eet van twee walletjes, want hij is leverbaar met een accupakket van 62 kWh of een nog groter pakket van 82 kWh. Daarnaast maakt zijn schuin aflopende daklijn hem zuiniger dan de gewone ENYAQ iV. Dat zit zo.

Wat is de Cw-waarde van een auto?

Hoe gestroomlijnd een auto is, wordt uitgedrukt in de luchtweerstandscoëfficiënt of Cw-waarde (soms ook Cd of Cx genoemd). De ENYAQ iV heeft een Cw-waarde van 0,257 en daar duikt de ENYAQ COUPÉ iV dus onder met 0,234. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar de schaal zelf is ook klein. Bijna elke personenauto scoort tussen 0,19 en 0,59 – van een druppelvormig zuinigheidsautootje tot een zeecontainer op wielen. Hoe dan ook zijn alle auto’s gestroomlijnder dan een baksteen, want die heeft een weerstandscoëfficiënt van 2,1.

De sportieve daklijn van de ENYAQ COUPÉ iV

Kenmerkend voor de ENYAQ COUPÉ iV is de schuin aflopende daklijn met een bescheiden spoiler op de achterklep. Sowieso ziet dit er sportief uit, maar het zorgt er ook voor dat de vijfdeurs coupé gemakkelijker door de lucht snijdt dan de ENYAQ iV. Beide elektrische SUV’s profiteren van allerlei slimme aerodynamische verfijningen, zoals een dichte grille, een schuin geplaatste voorruit, een volledig vlakke bodem en aerodynamische velgen.

De voordelen van het standaard (!) panoramadak

Passagiers op de achterbank zijn blij, want elke ENYAQ COUPÉ iV heeft een donker getint panoramadak dat bijna ononderbroken doorloopt tot in de achterruit. De lichtinval versterkt het ruimtelijke gevoel en de hoofdruimte is evengoed riant, want het panoramadak is dunner dan een gewoon dak van staal. Zie je trouwens de haaienvin-antenne op het dak? Die doet wel drie dingen in één.

ENYAQ COUPÉ iV met 545 km* actieradius

De lage luchtweerstand draagt eraan bij dat de ENYAQ COUPÉ iV 80 maar liefst 545 kilometer* kan afleggen op een volle batterij. Dat maakt de vijfdeurs coupé geschikt voor lange trips in binnen- en buitenland. Elke ENYAQ COUPÉ iV kan snelladen tot 125 kW, zodat hij in een halfuur tijd tot 80 procent laadt. 

Wat doe jij om die tijd te vullen? Je ogen uitkijken! Bewonder de auto van de buitenkant, of kijk omhoog door het panoramadak. Hé, die wolk lijkt op een ŠKODA POPULAR MONTE CARLO – een coupé-achtige voorganger van de ENYAQ COUPÉ iV.

 

Lees ook: Exclusieve preview - bekijk de ENYAQ COUPÉ RS iV in het echt

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

*Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.