Leusden,
10
februari
2019
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wereld Paraplu Dag

Wereld Paraplu Dag

Samenvatting

Op 10 februari is het Wereld Paraplu Dag. De paraplu heeft bij ŠKODA een speciaal plekje in het hart, in de portieren en onder de passagiersstoel…

Wereld Paraplu Dag draait om Samuel Fox, een Britse metaalwerker die in 1852 een paraplu met een frame van staal ontwierp. Zijn ontwerp wordt nog steeds toegepast. Maar de geschiedenis van de paraplu gaat veel verder terug. Het beroemde, 2200 jaar oude Chinese terracottaleger had al rijtuigen waaraan inklapbare paraplu’s waren bevestigd.

Paraplu’s in vroeger tijden

Een woordenboek uit 1708 definieert de paraplu als ‘een scherm vaak gebruikt door vrouwen om regen te weren’. In die tijd zag je nu eenmaal alleen vrouwen met een paraplu. Mannen die met een plu liepen, werden gezien als arme sloeber. Want als je in het openbaar zo’n regenscherm met je meedroeg, had je klaarblijkelijk niet de beschikking over een rijtuig. Over rijtuigen gesproken…

Paraplu in de deur

Bij ŠKODA heeft de paraplu sinds 2002 een speciaal plekje in portieren van de SUPERB. Dit heeft ŠKODA’s vlaggenschip gemeen met de Rolls-Royce Phantom.

De parapluhouder met waterafvoer naar buiten zat in de achterportieren van de eerste generatie SUPERB. Maar alleen bij de meest luxe versies. Tegenwoordig is elke SUPERB standaard voorzien van twee paraplu’s – in elk voorportier één.

Lees ook: 4 uitvindingen uit Tsjechië (en 6 van ŠKODA)

Paraplu onder de stoel

In de CITIGO, de FABIA en de RAPID SPACEBACK is de paraplu handig opgeborgen onder de passagiersstoel (vanaf de Ambition-uitvoering). Het opbergvak is geventileerd, zodat de paraplu na gebruik sneller opdroogt. Bestel je een KODIAQ in Ambition-uitvoering, dan krijg je twee paraplu’s die – net als bij de SUPERB – in de voorportieren zijn ondergebracht. En de nieuwe ŠKODA SCALA? Daarbij komt de paraplu ook in het voorportier.