Leusden,
21
november
2018
|
07:00
Europe/Amsterdam

Wintertips 2: nachtvorst

Wintertips 2: nachtvorst

Staat je auto in de winter ‘s nachts buiten geparkeerd? Met deze tips vertrek je de volgende ochtend sneller en veiliger.

De ruitenwissers verdienen je aandacht. Om te voorkomen dat ze ’s nachts aan de voorruit vast vriezen, moet je ze de avond ervoor een beetje optillen of er iets onder leggen. Doe je dat niet en trek je ze hardhandig los, dan kunnen ze kapotgaan. En wanneer ze niet vrij kunnen bewegen, door bijvoorbeeld ijs of sneeuw op de voorruit, kan het motortje van de ruitenwissers defect raken.

Heb jij er een hekel aan om ijs en sneeuw van je voorruit te krabben? Wij ook! Je kunt jezelf de krachtsinspanning en de bevroren vingers besparen door de avond ervoor de voorruit te bedekken. Een aluminium antivorst-scherm werkt het best. Klem beide randen vast met de voorportieren en schuif ‘m onder de ruitenwissers. Zo blijft het scherm goed liggen en vriezen de ruitenwissers niet vast aan de voorruit.

Slim parkeren

Parkeer je auto op een slimme plek. Een auto die in een open veld staat, is niet beschermd tegen sneeuw en wind. Maar als je hem naast een huis, muur of heg parkeert, is in ieder geval één kant beschut. Op deze manier ben je de volgende ochtend minder tijd kwijt aan het krabben van de voorruit en het wegvegen van sneeuw. Besef wel dat ijzige ochtendgymnastiek nooit helemaal te voorkomen is. Ook al staat de auto nog zo tactisch geparkeerd.

De voorruit is beschermd tegen bevriezing met een antivorst-scherm, maar een auto heeft nog meer ramen om rekening mee te houden. Daarom is het handig om een kleine sneeuwborstel en een ijskrabber bij de hand te hebben (of de Car Window Cleaner). Bij alle moderne ŠKODA-modellen vind je een ijskrabber in het klepje van de brandstoftank. Dat noemen wij Simply Clever.

Het is enorm belangrijk om vrij zicht rondom de auto te hebben. Ga nooit van huis met alleen de voorruit om doorheen te kijken. Hiermee breng je jezelf en andere weggebruikers in gevaar. Veiligheid voor alles!

Sneeuw, kom van dat dak af!

Heeft het gesneeuwd? Vergeet dan niet om ook je dak schoon te vegen. Anders loop je het risico dat brokken sneeuw van jouw dak naar andere auto’s vliegen. Het zicht van andere bestuurders wordt belemmerd of ze schrikken zich een hoedje.

In de donkere wintermaanden is je verlichting extra belangrijk. Borstel de koplampen en de achterlichten grondig af voordat je gaat rijden. Op die manier ben je voldoende zichtbaar in de ochtendschemering en het vroege avondduister. Bij auto’s met dagrijverlichting vóór, zijn de achterlichten vaak niet verlicht. Voor de zekerheid moet je dat eens controleren bij jouw auto. Want zodra het zicht afneemt, wil je er wel zeker van zijn dat alle weggebruikers jou zien.

Lees ook:

Wintertips 1: wees de kou voor!