Leusden,
12
juni
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zie jij welke ŠKODA’s dit zijn?

Zie jij welke ŠKODA’s dit zijn?

Samenvatting

ŠKODA verpakt zijn prototypes in camouflage. Zo kan het merk nieuwe auto’s uitgebreid testen, maar blijft het een verrassing hoe het definitieve ontwerp eruitziet. Weet jij welke ŠKODA’s dit zijn?

Elk nieuw model van ŠKODA gaat vroeger of later de openbare weg op. Daar worden zijn kwaliteiten in de dagelijkse praktijk getest. ŠKODA zet verschillende camouflagetechnieken in om het ontwerp van de auto zo goed mogelijk geheim te houden. Maar hoe vermom je een auto?

Expres lijnen veranderen met piepschuim

De meest voorkomende vorm van camouflage is plakfolie met vreemde patronen. Die maken het voor nieuwsgierige weggebruikers moeilijk om een volledig beeld te krijgen van alle lijnen en details. Deze vermomming bedekt vaak ook een deel van de koplampen, de grille en andere delen van de auto. Soms worden vouwen en lijnen in de carrosserie expres veranderd met piepschuim.

ŠKODA heeft specialisten in dienst die de kunst van het vermommen inzetten om de aandacht van fans te trekken. Zonder te veel weg te geven, uiteraard. Zo gebruikt ŠKODA speciaal gecamoufleerde prototypes om het nieuwe model te promoten, in de aanloop naar de officiële onthulling. Het ontwerpen van gave camouflage is zowel een wetenschap als een kunst. Kijk maar naar de volgende voorbeelden.

ŠKODA KAROQ: grijs, zwart en wit

In 2017 begon een vermomde ŠKODA KAROQ aan een 1500 kilometer lange reis door Europa. De auto was gecamoufleerd met een patroon van grijs, zwart en wit. Grote delen van de ramen waren afgeplakt en het was onduidelijk hoe de koplampen en achterlichten er precies uitzagen.

ŠKODA KODIAQ RS: subtiel maar snel

Subtiel is de camouflage van de ŠKODA KODIAQ RS zonder twijfel. De sportiefste versie van ŠKODA’s grootste SUV werd in 2018 getest op de beroemde Nordschleife van de Nürburgring. Coureur Sabine Schmitz vestigde een baanrecord in de categorie voor zevenpersoons SUV’s.

ŠKODA SCALA: kleurrijke lappendeken

Hoe compleet anders en geheel niet subtiel is deze gecamoufleerde ŠKODA SCALA. Zijn feestoutfit is geïnspireerd op de bonte Lennonmuur in Praag waarbij de nieuwe gezinsauto werd gefotografeerd. De Tsjechische straatartiest Chemis creëerde de kleurrijke lappendeken.

ŠKODA OCTAVIA: kanariecamouflage

De ŠKODA OCTAVIA in kanariecamouflage werd intensief gebruikt voordat hij in november 2019 in première ging. De auto diende zelfs als inspiratie voor kunstenaars. En ŠKODA had een internationale actie opgezet waarbij fans kaartjes konden winnen voor de officiële première van het populaire model.

ŠKODA ENYAQ: groen als gras

Dit jaar kreeg de volledig elektrische ŠKODA ENYAQ een groen camouflagepak aangemeten. Later in 2020 wordt het definitieve ontwerp onthuld. Kun je al zien wat het gaat worden? Het is een lastige, want zelfs de grille is afgeplakt. Kun je bij een elektrische auto überhaupt van een grille spreken?

Lees ook: De ENYAQ - elektrisch rijden à la ŠKODA