Leusden,
17
juli
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zo gaan de remmen van je auto langer mee

Zo gaan de remmen van je auto langer mee

Samenvatting

De remmen zijn de belangrijkste veiligheidsonderdelen van elke auto. En toch nemen veel automobilisten het remsysteem voor lief. Dat verandert met ingang van vandaag.

Nieuwe modellen worden steeds veiliger en dat is vooral te danken aan ŠKODA's slimme assistenten. Ondertussen buffelen de bewezen mechanische onderdelen van het remsysteem trouw door. Zelfs de moderne ŠKODA ENYAQ iV heeft gewoon schijfremmen (voor) en trommelremmen (achter), net als veel andere modellen. Het maakt dus niet uit in welke ŠKODA je rijdt, onderstaande tips werken voor iedereen.  

Gebruik je remmen minder

Gras is groen, water is nat en je remmen slijten langzamer als je ze minder gebruikt. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar als je op de snelweg rijdt, zie je toch overal rode remlichten branden. Voor de remblokken van je auto en de doorstroming van het verkeer is het beter om je auto te laten uitrollen. Door met een vooruitziende blik te rijden, kun je eerder het gas loslaten en rem je alleen als het echt nodig is. Met als bijkomend voordeel dat je zuiniger gaat rijden.

Rijd je remmen droog na het autowassen

Schijfremmen die nat zijn en blijven, kunnen gaan roesten. Daarom is het verstandig om na het wassen van de auto een rondje te rijden. Door een paar keer te remmen, worden de schijfremmen warm en drogen ze op. Je kunt dit ook als smoes gebruiken om na het autowassen even een mooi ommetje te maken met de auto. Plezierritje? Nee, conservering van het remsysteem.

Wees niet bang om vol in de ankers te gaan

Trap bij een noodstop het rempedaal helemaal in om zo snel mogelijk tot stilstand te komen. Je hoeft niet bang te zijn dat je de controle verliest, want het antiblokkeersysteem (ABS) en de elektrische stabiliteitsregeling (ESP) helpen je. Oefen de noodstop anders een keer op een veilige plek. Weten hoe je de remmen van je auto correct gebruikt, is bevorderlijk voor hun levensduur.  

Ga elektrisch rijden en win remenergie terug

Elektrische auto’s gebruiken hun remmen anders. ENYAQ iV-rijders remmen steevast af op de elektromotor, waardoor remenergie wordt teruggewonnen en de remmen zelf amper slijten. De remblokken van een elektrische auto kunnen dan ook veel langer meegaan, al hangt dat natuurlijk ook af van je rijgedrag.

Op de motor remmen als je van een helling rijdt

Als Nederlander op vakantie moet je eraan denken om de remwerking van de motor te benutten als je omlaag rijdt. Door een of meer versnellingen terug te schakelen (handbak) of een lagere rijstand te kiezen (automaat), remt auto af op de motor. Zo worden de remmen zelf ontlast. Moet je bijremmen, houd je voet dan niet continu op het rempedaal, maar rem met tussenpozen. Dat geeft het remsysteem de kans af te koelen.

Laat je remvloeistof om de 3 jaar vervangen

Remvloeistof heeft de hinderlijke eigenschap om vocht aan te trekken en op te nemen, waardoor de remdruk afneemt. Laat daarom je ŠKODA-dealer om de 3 jaar de remvloeistof vervangen. De monteur maakt het remsysteem helemaal schoon, vult het met verse vloeistof en stelt het remcircuit weer nauwkeurig af.

Lees ook: Waarom de ENYAQ iV beter af is met trommelremmen

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.