Leusden,
09
december
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zo maakt ŠKODA de wereld een beetje schoner

Zo maakt ŠKODA de wereld een beetje schoner

Samenvatting

Wist je dat slechts tien procent van al het plastic in de wereld wordt gerecycled? Werk aan de winkel dus! De volgende acties en plannen van ŠKODA moeten bijdragen aan een schonere wereld.

ŠKODA zet intensief in op elektrificatie, een klimaatneutrale productie en een verdere toepassing van gerecyclede materialen. Reken op drie nieuwe volledig elektrische ŠKODA-modellen die sneller te koop zijn dan je wellicht denkt, namelijk uiterlijk 2026. En in de jaren daarna komen er nog meer elektrische ŠKODA’s bij.

ŠKODA verwacht dat in 2030 nagenoeg 70 procent van alle in Europa verkochte ŠKODA-modellen volledig elektrisch is. Zonder CO2-uitstoot dus. Dit streeft ŠKODA ook na voor de fabrieken die deze auto’s produceren.

Keihard op weg naar CO2-neutraal

De ŠKODA-fabrieken in India zullen in 2025 CO2-neutraal zijn. Eén productielocatie in Tsjechië is dat nu al: de fabriek in Vrchlabí produceert al sinds eind 2020 CO2-neutraal. Nog langer, sinds begin 2019, recyclet deze fabriek al zijn afval dat vrijkomt tijdens het productieproces. De twee andere Tsjechische ŠKODA-fabrieken, in Mladá Boleslav en Kvasiny, doen sinds begin 2020 hetzelfde. De volgende stap is om ze ook CO2-neutraal te maken.

Jaarlijkse 720 ton minder autolak

Duurzaamheid is voor ŠKODA een drijfveer voor innovaties. Neem bijvoorbeeld de hypermoderne lakstraat in de fabriek in Mladá Boleslav. Die brengt een van de vier laklagen van een ŠKODA-model voortaan dunner aan. Let wel, mét behoud van dezelfde kwaliteit en duurzaamheid. Hiermee bespaart ŠKODA ongeveer 720 ton autolak pér jaar!

 

Een derde van de grondstoffen is gerecycled

ŠKODA streeft ernaar zoveel mogelijk recyclebare materialen te gebruiken. Of beter nog: materialen die al gerecycled zijn. In bijvoorbeeld de ŠKODA OCTAVIA bestaat bijna een derde van de gebruikte grondstoffen uit gerecyclede materialen. Behalve staal, aluminium en glas is dit bijvoorbeeld de bekleding voor de bagageruimte.

Voor de ŠKODA ENYAQ iV en de ŠKODA KAROQ met het Eco-interieur, passen de ontwerpers materialen toe die tot 70 procent bestaan uit tot garen gerecyclede petflessen.

Bloempot met DNA-materiaal van ŠKODA

Je moet er nog niet aan denken, maar áls je ŠKODA aan het einde van zijn levensduur is, leeft hij als het ware voort. Meer dan 95 procent van het wagengewicht bestaat uit materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden. De metalen worden omgesmolten en van het glas maakt ŠKODA nieuwe ruiten of isolatiemateriaal van glasvezel.

De kunststoffen kun je tegenkomen in heel alledaagse voorwerpen zoals kleerhangers en bloempotten. Kijk dus niet gek op als bij jou in de tuin een bloempot staat met een stukje DNA-materiaal van ŠKODA!

Hoe meer suiker, hoe beter

Te veel suiker is niet goed voor je, maar voor een ŠKODA wel! Een suikerfabriek in de buurt van de ŠKODA-fabriek in Mladá Boleslav stuurt een deel van zijn afval naar ŠKODA, dat er vezels van maakt. Zo verandert de pulp van de suikerbieten in een vulmiddel voor kunststof onderdelen. De milieuvriendelijke vezels worden met een speciaal verfprocédé gekleurd en gebruikt voor fraaie designaccenten in het interieur van jouw ŠKODA.

Simply Clever-paraplu 100 procent gerecycled

Andere natuurlijke vezels die van nut kunnen zijn, zijn die van kurk, kokos en hennep. Van hennepvezels maakt ŠKODA bijvoorbeeld het handvat van de Simply Clever-paraplu die je terugvindt in het portier of onder de passagiersstoel van toekomstige ŠKODA-modellen. De paraplu zal binnenkort volledig uit gerecycled materiaal bestaan. En als-ie na jarenlang intensief gebruik op regenachtige en winderige Nederlandse herfstdagen versleten is, wordt de paraplu gerecycled door het Oostenrijkse paraplumerk Doppler.

Ontdek elektrisch rijden in een ŠKODA

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.