Leusden,
13
februari
2022
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zo maakt ŠKODA stoelbekleding van gerecyclede petflessen

Zo maakt ŠKODA stoelbekleding van gerecyclede petflessen

Samenvatting

Stoelbekleding gemaakt van gerecyclede petflessen is een nieuwe rage in de auto-industrie. Maar hoe verander je een afgedankt waterflesje nu eigenlijk in een lap stof? ŠKODA verklapt het beroepsgeheim.

Bij het samenstellen van de ENYAQ iV kun je voor het interieur kiezen uit verschillende Design selecties. In het Lodge-interieur (video) speelt duurzaamheid een belangrijke rol en zit je op stoelen bekleed met een combinatie van 70 procent polyester van gerecyclede petflessen en 30 procent wol dat aan strenge milieu-eisen voldoet. Kies je voor de lederen bekleding van het EcoSuite-interieur (video), dan is het fijn om te weten dat het bruine leder wordt gelooid met een extract van olijfboombladeren in plaats van chemicaliën.

ŠKODA KAROQ met milieuvriendelijk Eco-pakket

Onder de eerste klanten van de elektrische SUV is veel animo voor de interieurs met milieuvriendelijke materialen. Dat heeft eraan bijgedragen dat je ook de nieuwe ŠKODA KAROQ kunt bestellen met interieur ECO. Dan krijg je eveneens stoelbekleding gemaakt van gerecyclede petflessen. Kortom, het wordt de hoogste tijd om uit te leggen en te laten zien hóé we dat doen.

Van afgedankt waterflesje tot stoelbekleding

De afgedankte petflessen doorlopen een proces waarbij ze worden vermalen, gesmolten en verwerkt tot korrels. Onder enorm hoge druk veranderen de korrels in duurzaam garen. Deze duurzame draden worden netjes opgerold op spoelen. Een wand met honderden van deze spoelen voedt een enorm industrieel weefgetouw.

Zoals je in de video kunt zien, is het weven zelf een fascinerend schouwspel. Duizenden draden en evenzoveel mechanische onderdelen voeren een ingewikkelde dans op. Uit het bezige weefgetouw rolt een brede strook stof die al bijna klaar voor gebruik is. De stof gaat nog even door de wasmachine en de droger, en wordt tot slot met de hand gecontroleerd door vakmannen en -vrouwen. Nu is het klaar om autostoelen en andere interieurdelen mee te bekleden. Het resultaat is een prachtig licht interieur dat zacht aanvoelt en robuust genoeg is voor dagelijks gebruik.

Circa 1.000 petflessen in een ENYAQ iV

Voor de productie van deze milieuvriendelijke materialen werkt ŠKODA samen met Sage Automotive Interiors uit Tsjechië en de bekledingexperts van de AUNDE Group in België. Dat voelt voor Nederlandse ŠKODA-rijders toch een beetje als een thuiswedstrijd. In elke ENYAQ iV met het Lodge-interieur zitten ongeveer 1.000 flesjes en daar zijn we bij ŠKODA trots op.

Lees ook: Al deze auto-onderdelen bevatten computerchips

download

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.