Leusden,
08
november
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zo Simply Clever wordt jouw ŠKODA gebouwd

Zo Simply Clever wordt jouw ŠKODA gebouwd

Samenvatting

De Simply Clever-oplossingen van ŠKODA zitten niet alleen in de auto’s, in de fabriek komen de slimme oplossingen ook dagelijks van pas. Hier zie je vijf voorbeelden.

Wat is jouw favoriete Simply Clever-oplossing? De paraplu in het portier, de ijskrabber in de tankklep of toch de slimme dop die verandert in een trechter? Wanneer je als automerk eenmaal begint te denken in handige oplossingen, dan kun je niet meer stoppen. Ze worden ook toegepast in de fabrieken en maken onderdeel uit van een concept genaamd Industry 4.0.

Als je het nieuws van ŠKODA op de voet volgt, heb je vast wel eens van Industry 4.0 gehoord. Dit plan draait om de grootschalige automatisering en robotisering van de autoproductie. Met als doel eenvoudiger, sneller en efficiënter te werken. Maar we gebruiken het concept ook om minder voor de hand liggende oplossingen een plekje te geven. Handigheidjes die in de basis simpel zijn, maar alleen mogelijk zijn dankzij moderne techniek. Hier zijn vijf voorbeelden van Simply Clever-oplossingen die ŠKODA gebruikt.

1. Dat klinkt niet gezond

Elke machine in de productielijn maakt een uniek geluid. Als het geluid harder of zachter gaat klinken, weet je dat er iets aan de hand is. Maar wat nu als je een stap verder gaat, door kunstmatige intelligentie te gebruiken om alle geluiden van een machine te bestuderen? Op die manier kun je zelfs de allerkleinste afwijkingen detecteren. Bijvoorbeeld onderdelen die versleten raken, zoals tandwielen, aandrijfriemen en kogellagers. Een mens kan dit niet horen, maar een supercomputer wel. Zo komt het onderhoudsteam altijd op het juiste moment in actie.

2. Een QR-code voor elke motor

ŠKODA heeft een Simply Clever-manier om motorblokken betrouwbaar te identificeren. In de gieterij wordt elke nieuw motor gemarkeerd met een ‘datamatrix-code’, vergelijkbaar met de welbekende QR-code die je scant met je telefoon. De markering wordt aangebracht met een speciale naald. Hierdoor is de code bestand tegen hitte, chemicaliën en slijtage. De code maakt het mogelijk om in elke fase van de productie te checken waar het motorblok uithangt. En voorkomt verwisseling van vergelijkbare onderdelen. Tegelijkertijd is het een hulpmiddel om de oorzaak van een eventuele fout terug te vinden.

 

3. Digitale tweeling

De fabriek in Vrchlabí heeft onlangs zijn productielijn uitgebreid, zonder de boel stil te zetten. Dat komt de efficiëntie ten goede en is te danken aan een Simply Clever-oplossing die werkt met een ‘digitale tweeling’. Hierbij wordt een nieuw robotstation eerst volledig getest in een virtuele omgeving. Met andere woorden: op de computer wordt een digitale versie van de nieuwe robot aan het werk gezet aan een virtuele lopende band, zodat hij precies ingeregeld kan worden. Daarna pakt de echte robot het werk in de echte fabriek feilloos op.

4. Transportrobots met ogen in hun achterhoofd

Een autofabriek is een drukke plek waarbij mensen, voertuigen en lopende banden continu in beweging zijn. In verschillende ŠKODA-fabrieken verzorgen autonome transportrobots de aanvoer van onderdelen. Zonder tussenkomt van, of aanrijdingen met, mensen. Ze hebben een plattegrond van de ruimte in hun ‘hoofd’ en een speciale laserscanner helpt ze er doorheen te navigeren. Staat er iets in de weg, dan kiest de robot een andere route om toch zo snel mogelijk op zijn bestemming aan te komen.

5. Slim parkeren

Een Simply Clever-oplossing kan ook beginnen als hobbyproject. Zoals dit camerasysteem dat lege parkeerplaatsen signaleert. Het is bedoeld om te leren werken met kunstmatige intelligentie in combinatie met betaalbare hardware. Deze kennis wordt later gebruikt om het komen en gaan van vrachtwagens op het fabrieksterrein soepeler te laten verlopen. Op dit moment stuiten de chauffeurs te vaak op volle parkeerplaatsen. Maar het betaalbare camerasysteem kan ook andere dingen monitoren, zoals de staat van de hangers waaraan de autocarrosserieën bungelen in de fabriek. Dat maakt het eenvoudiger om onderhoudswerkzaamheden te plannen, wat weer veel geld bespaart.

Lees ook: ŠKODA speelt Tetris in het groot

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.