Leusden,
22
januari
2020
|
07:00
Europe/Amsterdam

Zo spot je winterse gevaren (met rallyheld Jan Kopecký)

Zo spot je winterse gevaren (met rallyheld Jan Kopecký)

Samenvatting

Valt er geen sneeuw, dan valt er wel regen. Het blijft oppassen geblazen als je in de wintermaanden de weg op gaat. Rallyheld Jan Kopecký weet raad. Hij legt uit wat je in gevaarlijke situaties moet doen om je ŠKODA onder controle te houden.

Jan Kopecký heeft ervaring met glibberen en glijden. Als succesvol rallycoureur rijdt hij vaak op natte wegen, in de sneeuw en op ijs. Omstandigheden die elke automobilist kan tegenkomen in de wintermaanden. Hij geeft advies over rijden in de winter.

Jan, hoe kunnen we ons voorbereiden?

“Mijn belangrijkste advies geldt alle maanden van het jaar, en dus niet alleen in de herfst en winter: laat je niet afleiden, houd voldoende afstand en hanteer een passende snelheid. In de winter is een goede voorbereiding essentieel. Check voor vertrek de weersvoorspellingen, bouw extra reistijd in en maak je auto sneeuw- en ijsvrij. De winterbanden onder je auto moeten een profieldiepte van 4 millimeter of meer hebben.”

Hoe zie je of de weg glad is?

Kopecký: “Bij lage temperaturen zie je soms donkere plekken op de weg, daar kan het glad zijn. Als het wegdek glinstert, moet je rustig van het gas gaan. Als er sneeuw op de weg ligt, kan dat door strooizout in een natte brij veranderen. Pas je snelheid ook aan wanneer de sneeuw is vastgereden. Dan kan de bovenlaag bevroren en dus extra glad zijn. Rijd proactief en houd minimaal drie seconden afstand tot je voorligger.”

Wat moet je doen op een gladde weg?

Kopecký: “Regel één: blijf kalm. Probeer je snelheid te halveren. Op een besneeuwde of ijzige weg kan je remweg wel drie tot vier keer zo lang zijn. Om te voorkomen dat de auto gaat glijden en jij de controle verliest, mag je niet abrupt sturen en remmen. Zelf rijd ik op gladde wegen alsof er verse eieren in de kofferbak liggen. Raakt een auto met handbak in de slip, dan moet je het koppelingspedaal indrukken. Wil je in de sneeuw van rijstrook wisselen, trap dan eveneens de koppeling in en laat de auto gecontroleerd in de andere baan rollen.”

Welke winterspullen moet iedereen in zijn auto hebben? 

Kopecký: “Een ijskrabber en een sneeuwborstel zijn essentieel. Soms kan een spuitfles met ruitenontdooier handig zijn: daarmee haal je een dikke ijslaag gemakkelijker weg. In de bergen kun je niet zonder sneeuwkettingen, maar vergeet niet om het bevestigen ervan vooraf een keer te oefenen. Zorg ook voor genoeg ruitensproeiervloeistof en antivries. Is de accu van je auto al wat ouder, laat dan een accucheck uitvoeren.”

Tot slot: Hoe kun je optrekken zonder slippende wielen?

Kopecký: “In moderne ŠKODA’s helpt de tractieregeling meestal. In auto’s met een handgeschakelde versnellingsbak, kun je proberen om op te trekken in de tweede versnelling. Speel met de koppeling en het gaspedaal om de voorkomen dat de motor afslaat.”

Lees ook: Wanneer moet het mistlicht aan? En wanneer niet!