Leusden,
05
augustus
2016
|
10:05
Europe/Amsterdam

Zwarte Zaterdag: hoe overleef je de files?

  • Zwarte Zaterdag: kom de drukste dag op de Franse wegen goed door!
  • Bereid je goed voor op een lange zit
  • We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet

Een zaterdag die we allemaal wel kennen is Zwarte Zaterdag. Op deze dag vertrekken duizenden Nederlanders naar hun vakantieadres in het zuiden van Frankrijk. Het begin van een mooie tijd, maar deze dag is vaak frustrerend vanwege de honderden kilometers file die op de Europese snelwegen ontstaan. Het betekent vaak uren stilstaan terwijl je al aan dat zwembad had willen liggen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze tijd beter door te komen. Speciaal voor jou delen we hier enkele tips om deze uren alvast van je vakantie te kunnen genieten!Goede voorbereiding is het halve werk.

Frustratie over files is al erg genoeg; je wilt er niet halverwege achter komen dat je geen flesjes water mee hebt genomen. Bereid je dus de dag voor de rit al goed voor. Laad je tablet en de handheld consoles op, pak eten en drinken in en zorg er voor dat je navigatieup to date is. Bekijk de route alvast van tevoren en kijk wat het advies is; soms loont het juist later op de dag te vertrekken en niet ’s ochtends vroeg, zodat je niet in Frankrijk middenin de file belandt. Leg ook al je papieren klaar, zodat je niet meer hoeft te zoeken naar de verzekeringspapieren vlak voor vertrek!

Overweeg ook de ŠKODA service app te installeren. Deze app kan je meteen vertellen wat een dashboardlicht betekent en ook waar de dichtstbijzijnde garage is. Wel zo veilig!

Verkoeling
Natuurlijk heb je van tevoren je airco al gecheckt en kan je goed voorbereid op reis. Maar aan die airco heb je niets zodra je op de parkeerplaats staat. Neem voldoende drinken mee en zorg voor verkoeling onderweg; heb je al eens aan waterpistooltjes gedacht voor op de pauzeplaats? Ook zonwering kan je helpen om de temperatuur aangenaam te houden. 

Afleiding
Als bestuurder wil je zo min mogelijk afleiding op Zwarte Zaterdag, want ook op die lange rechte stukken moet je je aandacht bij de weg houden. Zelf als het tempo even wat lager ligt. Zorg er daarom voor dat je reisgenoten wél afleiding hebben! Denk bijvoorbeeld aan:

  • Boek, tablet of kleurplaat. Niet alleen handig voor kleine kinderen, ook voor volwassen reisgenoten kan het fijn zijn om zich ergens in te verdiepen. Zorg er voor dat je de goede apps op je tablet hebt en dat alles ook werkt, zodat je niet in de auto er pas achter komt dat je nog van alles moet installeren. Denk ook eens aan een tablethouder; net zo makkelijk!
  • Ouderwetse autospelletjes! Ken je ze nog? Ik zie ik zie wat jij niet ziet, waar in de wereld ben ik, tien auto’s van een bepaalde kleur, etc. Om de spelletjes wat langer leuk te houden kan je een kleine prijs verzinnen: de winnaar krijgt een snoepje of mag straks als eerste met een waterpistool papa en mama natspuiten.
  • Het kost wat voorbereiding, maar wel heel leuk: een speurtocht voor onderweg! Maak een lijst van plaatsen en interessante landmarks die kinderen kunnen afstrepen. Denk bijvoorbeeld aan de Eifeltoren, plaatsnamen als Montpellier op borden, een tolpoort of picknicktafels bij de pauzeplaatsen. Wie er de meeste ziet heeft aan het eind van de reis gewonnen!

Blijf helder en maak het meeste van je pauzes
Het is een uitdaging om de hele rit helder te blijven, zeker als je lange tijd in de file vast staat. Drink genoeg en zet vrolijke muziek op die je wakker houdt. Ben je de bijrijder? Blijf dan ook alert en help de bestuurder wakker te blijven.

Het is verstandig elke twee uur even te stoppen, ook als je met meerdere personen rijdt en je niet het hele stuk hoeft te rijden. Gebruik deze pauzes goed. Ga allemaal even naar de wc (ook al hoef je niet), eet en drink wat, strek je benen en adem even wat frisse lucht in. Probeer niet stoer te doen en het nog een uurtje langer vol te houden, zelfs als je nog wel helder bent. Je houdt het langer vol als je regelmatig pauze neemt.

Lekker eten
Niets is zo vies als fletse broodjes en lauwe frisdrank, en het eten bij wegrestaurants is ook niet altijd even lekker. Overweeg om een koelbox mee te nemen om alles koud te houden; deze kan later tijdens de vakantie ook nog van pas komen! Neem ook lekkere frisse snacks mee. Denk aan appels en druiven, maar ook aan noten. Het is verleidelijk om simpele broodjes mee te nemen, maar het is juist leuk om iets bijzonders te hebben om naar uit te kijken tijdens de files door. Doe bijvoorbeeld een takje munt in je water om het net even wat frisser te maken. Wraps met een laagje kruidenboter zijn niet moeilijk om te maken en toch heerlijk onderweg.

Genoeg te doen dus om ook deze lange zaterdag een leuk onderdeel te maken van je vakantie. Wat doe jij tijdens lange autoritten en files? Spelen jullie speciale spelletjes of hebben jullie een bijzondere manier om lekkere hapjes mee te nemen? Deel hier je tips met ons. Fijne vakantie!