Auto zakelijk kopen

Privé of zakelijk?

Werk je als ondernemer met een eenmanszaak of zzp’er en heb je vaak een auto nodig om bij je klanten langs te gaan? Dan kan het de moeite waard zijn om je ŠKODA auto zakelijk te kopen. Wanneer je de auto namelijk voor meer dan 10% voor zakelijke ritten gebruikt, heb je de keuze om deze auto privé of zakelijk aan te schaffen. Bij privé-aanschaf heb je niets te maken met de bijtelling en vaak kan dit mét btw-aftrek! Deze belangrijke keuze kun je alleen op het moment van aankoop maken.

Zakelijke auto kopen

Als je op zoek bent naar een auto voor je zakelijke ritten, kan het voordelig zijn om je ŠKODA zakelijk te kopen. Wanneer je een auto voor de zaak koopt, mag je de jaarlijkse afschrijvingskosten en gebruikskosten als aftrekpost gebruiken. Wil je echter meer dan 500 kilometer privé rijden met je zakelijke auto, dan zou je bijtelling moeten betalen. Dit kan het voordeliger maken om je zakelijke auto privé te kopen.

Kies je voor een zakelijke auto, dan heb je fiscaal de volgende voordelen:
✔ Afschrijvings- en andere kosten als aftrekpost hanteren (met bijtelling voor privégebruik)
✔ Teruggave van btw van aanschaf-, onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten (met correctie voor privégebruik) 

 

Je zakelijke auto privé kopen

Je kunt ook besluiten om je zakelijke auto privé te kopen. Heb je besloten om privé een ŠKODA te kopen en deze ook te gebruiken voor zakelijk vervoer, dan dan is de btw op de aanschaf en op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekbaar. Je krijgt deze btw-aftrek als je zelf ook btw-belaste activiteiten hebt en voor zover je de auto voor je onderneming gebruikt. Hierbij moet je uitgaan van de verhouding tussen het aantal zakelijk gereden kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Als je een overzicht bijhoudt van alle gereden zakelijke en woon-werkkilometers, kun je per kilometer een bedrag van 19 cent aftrekken van de belaste winst van de zaak.

De voordelen van je eigen auto voor zakelijk gebruik inzetten, zijn groot:

Je betaalt geen bijtelling
19 cent aftrek per kilometer
Btw-teruggaaf op de aanschaf en op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten over de gereden zakelijke kilometers

Zakelijk rijden bij ŠKODA

Weet je of je je nieuwe auto zakelijk of privé wilt kopen? Kijk dan naar de ŠKODA modellen die je voor zakelijk gebruik kunt kopen.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
Dealers