Btw-aftrek bij zakelijke auto's

Btw-aftrek bij zakelijke auto’s

Een zakelijke auto is vaak een must voor je onderneming. Voor de inkomstenbelasting komen auto’s voor zakelijk gebruik bij het vermogen van je onderneming. Hoe kun je bij aankoop de btw-terugvorderen? Lees er hier meer over.

Hoeveel btw wordt er gerekend op een auto?

Voor vrijwel alle producten en diensten geldt 21% als het algemene btw-tarief. Zo ook voor nieuwe personenauto’s. In tegenstelling tot particulieren, kunnen zakelijke klanten de btw achteraf terugvorderen.

Btw terugvragen bij btw-aangifte en opknapbeurt

Wil je een auto bij een dealer kopen? Dan zal hij bij jou btw in rekening brengen. Deze btw kun je als voorbelasting aftrekken bij de btw-aangifte, omdat het om een zakelijke uitgave gaat. Heeft je auto een opknapbeurt nodig? Dan kun je de btw van onderhouds- en reparatiekosten ook aftrekken.

Profiteer van btw-aftrek op je tweedehands auto

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een zakelijke occasion aan te schaffen. Kun je de btw ook terugvorderen wanneer je voor een tweedehands auto kiest?  Dat ligt eraan of je een btw-auto of margeauto aanschaft. Het verschil tussen een btw-auto en een margeauto lees je hier.

Het verschil tussen een btw-auto en een margeauto

Margeauto’s komen van particulieren die hun auto hebben ingeruild. Zij hebben zelf nooit btw-aftrek gehad. Voor garages die deze auto’s doorverkopen, geldt de margeregeling: zij mogen btw heffen over hun winstmarge. Als jij zo’n auto koopt, krijg je een factuur waarop geen btw staat vermeld. En dus kun je de btw niet aftrekken.

Maar naast deze margeauto’s verkoopt de garage ook btw-auto’s. Dit zijn auto’s die de garage heeft gekocht van een ondernemer die de btw heeft afgetrokken toen hij de auto heeft aangeschaft. Voor een zelfstandig ondernemer is een tweedehands btw-auto interessant. De nettoprijs is namelijk lager, omdat je de btw kunt aftrekken.

Kortom: als je een tweedehands auto bij een garagebedrijf koopt en het is een btw-auto, dan is de btw gewoon aftrekbaar. Dat levert je dus een fiscaal voordeel op. Betreft het een zogenaamde margeauto of neem je de auto van een particulier over, dan kun je geen btw aftrekken. Een btw-auto kan dus een extra interessante keuze zijn voor jou als zelfstandig ondernemer.

Wel btw-aftrek, geen bijtelling

Als zelfstandige is het voordelig om de auto privé aan te schaffen en voor de btw op de zaak te zetten. Dan heb je dus wel btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook op onderhoud, brandstof en reparaties, evenals de zakelijke kilometers. Als je die goed bijhoudt, kun je per zakelijk gereden kilometer 19 cent aftrekken.

Btw-correctie bij privékilometers

Een hoop ondernemers rijden privékilometers in een auto van de zaak. Je moet dan een btw-correctie toepassen. Dat doe je bij de btw-aangifte over het laatste kwartaal. De correctie is 2,7 procent van de catalogusprijs, maar kan ook op het werkelijke privégebruik gebaseerd worden. Je vergelijkt dan de kilometerstand van 1 januari met die van 31 december, en trekt daar de zakelijke kilometers vanaf. Let er wel op dat woon-werkverkeer voor de btw als privégebruik telt. Meer informatie over privé rijden in een zakelijke auto.

Meer over zakelijk rijden

Zakelijke mobiliteit is onmisbaar, maar welke oplossing is het beste voor je business? Škoda biedt aantrekkelijke voordelen aan en houdt je op de hoogte. Ontdek bijvoorbeeld of zakelijk elektrisch rijden iets voor jou is.