'Een unieke ervaring om als VIP bij de Tour te zijn!'

Een exclusief kijkje achter de schermen van de Tour de France. Met als hoogtepunt de renners vanaf de VIP-tribune over de finish zien komen. ŠKODA gaf meerdere VIP-arrangementen voor twee personen weg naar de finish van de Tour de France in Parijs. We spreken prijswinnaars Floris de Jong en Niels Wubs.

Hoe was het om als eerste de winnaar over de streep zien te komen?

Floris: “In één woord: geweldig! Wij zaten pal voor de honderdmeterlijn en zagen de renners over de finish zoeven. Ik ben een fervent Tour-liefhebber en in mijn jeugd ben ik er vaak bij geweest. Maar wel met één groot verschil: destijds stond ik in Parijs op de achterste rij en nu zat ik echt helemaal vooraan! En dat is te gek.”

Niels: “Heel speciaal! Je zit er letterlijk bovenop. Ik heb ooit als 12-jarig jongetje de Tour de France langs de kant voorbij zien komen, maar op die leeftijd is dat in 3 seconden voorbij. Toen ik de actie van ŠKODA op NUsport zag om als VIP bij de Tour finish aanwezig te zijn, heb ik meteen mijn gegevens ingevuld. Ik volg de Tour elk jaar op tv, maar zelf van zo dichtbij de finish meemaken is een heel unieke belevenis.”

Wat was het hoogtepunt van het arrangement?

Floris: “Naast de belevenis bij de finish vond ik het bijzonder om een kijkje in de keuken te krijgen van de Tour. Zo zijn we in de bus van team Giant-Shimano geweest. We zagen daar hoe de fietsen werden voorbereid en we spraken met de renners. Een ander hoogtepunt vond ik het diner op de eerste avond. Teammanager Iwan Spekenbrink vertelde ons het verhaal van zijn wielerploeg Giant-Shimano. Het was de avond voor de slotetappe en wij vroegen aan hem of die laatste rit voor hem heel belangrijk was. Hij antwoordde dat het voor zijn ploeg echt de kers op de taart was en dat ze er alles aan gaan doen om die rit te winnen. En dat lukt dan ook nog de volgende dag. Geweldig!”

Niels: “De hele trip! Het was van A tot Z genieten. Alles was tot in de puntjes geregeld, we hoefden zelf aan werkelijk niets te denken. Het kijkje in de keuken was inderdaad bijzonder. Ik ben zelf een mountainbiker en fietsliefhebber en dan is het helemaal te gek als je ook nog met de renners kan spreken!”

Wie had je meegenomen naar de Tour?

Floris: “Mijn vader. Hij heeft me vroeger aangestoken met het Tour-virus. Toen ik twaalf was ging ik al op de foto met de toenmalige tourwinnaar. Met die foto heb ik ook het arrangement gewonnen.”

Niels: “Een vriend van mij, net als ik ook een Tour- en fietsliefhebber. Die geloofde het niet toen ik hem belde om te vertellen wat ik had gewonnen en of hij mee wilde gaan.”

Voelde jij je ook een VIP?

Floris: “Jazeker. Vanaf het ophalen met de VIP-bus in Nederland tot het moment dat ik weer thuis kwam. Alles wat tot in de puntjes verzorgd. Mijn vader heeft het er ook nog steeds over!”

Niels: “Absoluut. Ik heb de hele reis het VIP-gevoel te pakken gehad. Als alles zo voor je is geregeld, voel je je echt wel heel bijzonder!”