ŠKODAtours

Dromen komen uit bij Giant Shimano

De Tour is nog meer vier dagen oud, maar na drie ritzeges en een gele trui kan nu al gesteld worden dat de ronde een groot succes is voor Marcel Kittel en zijn superieure sprinttrein van Team Giant-Shimano.

"Het voelt goed om bovenaan die apenrots te staan en te zien hoe de rest de op ons jaagt", lacht Koen de Kort, de wegkapitein van de door SKODA ondersteunde Nederlandse wielerploeg.

"Het begin van deze Tour had letterlijk niet beter gekund!" Op het gezicht van Koen de Kort verschijnt een lach als ik stel dat etappe twee mist op de erelijst. "Goed, niet letterlijk dan. Maar die tweede etappe hadden we van tevoren al omschreven als: laat maar zitten, we gaan energie sparen. Dus wat betreft hebben we eigenlijk gewoon een honderd procent score. Ongelooflijk."

Dat Giant-Shimano in 2014 rustig verder ging waar de ploeg een jaar geleden in Parijs, waar topsprinter Marcel Kittel op de Champs-Élysées zijn vierde ritzege van die ronde boekte, gebleven was, verrast De Kort niet. "Ik wist dat iedereen bij ons in goede doen was. Sterker nog: we zijn eigenlijk allemaal beter dan we vorig jaar waren. Ik zag Marcel als nooit tevoren sprinten in de Giro, ik ben zelf beter dan ik ooit was, Tom Veelers rijdt enorm sterk en hoe Tom Dumoulin dit jaar koerst... Tel daarbij een geweldig seizoen van John Degenkolb bij op. We staan er echt geweldig voor."

Ook ploegleider Iwan Spekenbrink was in Lille duidelijk in zijn nopjes. En niet enkel omdat zijn Duitse kopman zijn favorietenrol wederom meer dan waar wist te maken. "Het was weer heel duidelijk een teamprestatie. Dat zijn niet alleen de renners die daarvoor zorgen, maar ook de manier waarop wij ze beter maken."

"Veelers is op dit moment de beste lead-out die er rondrijdt. Dat is geen prijs, gewoon een constatering, maar toch. Als we winnen, is er ook aandacht voor de ploeg."

De sfeer in de ploeg is goed. Subliem zelfs, stellen zowel De Kort als Spekenbrink. De ploegleider is daarbij ook lovend over de instelling van zijn sprinter.

"Kittel weet dat wij nodig zijn voor zijn succes. Daarvoor zijn we ook een Tourploeg, hij snapt ook wel dat hij de andere jongens nodig heeft. Een team blijven is een constant proces, ben je nooit klaar mee. Er zijn altijd externe factoren, de omgeving ontwikkelt zich. Daar zijn onze coaches altijd mee bezig."

Het team Giant-Shimano blijft volop in ontwikkeling. Na vier zeges, waaronder de prestigieuze winst op de Champs-Élysées, en een gele trui in de Tour van 2013 is de ploeg niet stil blijven zitten. Elke dag werd met perfectionistische instelling gewerkt om de sprinttrein sneller en efficiënter te maken.

In de eerste etappes is te zien hoe die drang naar vooruitgang de ploeg beter en beter maakt. "Of de teller straks op zes zal staan?", herhaalt De Kort de vraag. "Daar durf ik nu nog niet aan te denken. Eerlijk gezegd vroeg ik me van tevoren af of wij wel in de buurt van de prestatie van vorig jaar konden komen. Dat we nu al drie zeges hebben had ik niet durven dromen. Daar zou ik aan het einde van een hele Tour al ontzettend blij mee zijn."

De Kort durft er dan misschien nog niet aan te denken, maar die zes zeges gaan er komen. En kijkend naar hoe de ploeg over de gehele breedte presteert zal het niet alleen Kittel zijn die voor succes zal zorgen.

Ja, ik wil updates van ŠKODAtours ontvangen via de mail.

Wil je op de hoogte blijven van alle clinics, VIP-plaatsen, startplaatsen en overige activiteiten van ŠKODAtours? Schrijf je dan in via de knop hiernaast.