ŠKODAtours

Het wereldwonder van Rini Wagtmans

Elke sporter kent die ene dag. Die dag waarop alles lukt. De perfecte dag. In 1971 reed de Nederlander Rini Wagtmans in dienst van de Belgische Tourlegende Eddy Merckx. Met een puntverschil wist hij zijn kopman echter een dag af te troeven in de strijd om het geel.

“Het was een wereldwonder, een verrassing en een jongensdroom ineen die uitkwam voor mij," ”Blikt de nu 69-jarige Wagtmans terug op 28 juni 1971, de dag dat hij het felbegeerde gele tricot om de schouders kreeg.

“Ik mocht de trui één dag dragen. Het gebeurde in de tweede etappe die drie delen was geknipt. Ik haalde één punt meer dan mijn kopman Eddy Merckx en kreeg de trui aangeboden.” De Belg was echter woedend dat niet hij, maar Wagtmans het geel om de schouders kreeg. De Kannibaal was immers van mening dat hij veel meer recht had op de leiderstrui. Een dag later liet Wagtmans zich daarom uit voorzorg maar lossen uit het peloton om zodoende vrijwillig afstand te doen van het geel.

Toch denkt hij graag terug aan die ene mooie dag in de Tour van 1971. “Ik vergelijk het altijd met het winnen van een Oscar voor de beste film. Je bent acteur, krijgt een filmrol en dan win je een Oscar. Het is het hoogste wat je kunt bereiken in de filmwereld. De gele trui is dat in het wielrennen. Iets hogers en mooiers is er niet.”

“Jan Janssen en Joop Zoetemelk hebben de gele trui écht gewonnen, dat is cum laude. Maar als je de gele trui alleen al hebt gedragen, dan voel je dat je écht wielrenner bent geweest. Fantastisch.”

Voor de rest van zijn leven zal hij het tricot dan ook met zich meedragen. Na zijn actieve loopbaan begon Wagtmans een sportwinkel. Uiteraard kreeg het geel daarin een mooie plek.

“Mijn gele trui hangt in het kantoor van de sportzaak. De gang hebben we omgetoverd tot een klein museum met foto’s, krantenberichten en fietsen van de hele familie Wagtmans. Ook mijn gele trui heeft daar dus een mooi plaatsje gekregen. Ik ben niet overdreven trots op mijn gele trui, maar ik ben er zeker blij mee. Ik hoor toch bij een select groepje Nederlanders.”