Bent u in het bezit van een ŠKODA met een EA189 dieselmotor en heeft u een brief ontvangen? 

Dan is uw auto onderdeel van de terugroepactie. Zodra de aanpassing voor uw auto beschikbaar is, zullen wij u hierover informeren. Vanaf dat moment kunt u op deze pagina eenvoudig een werkplaatsafspraak maken. Wilt u zeker weten of uw auto onderdeel is van de terugroepactie, dan kunt u dit op deze website controleren met uw chassisnummer.

In onderstaande video geven wij u meer informatie over de terugroepactie.

Informatievideo

Indien u in het bezit bent van een auto met een EA189 dieselmotor ontvangt u automatisch een oproep zodra de aanpassing voor uw auto beschikbaar is.

Het is voor ons van het grootste belang dat u hiervan zo min mogelijk hinder ondervindt.

In deze video laten wij u graag zien welke maatregelen hiervoor genomen zijn.

Maak een werkplaatsafspraak

Maak direct een werkplaatsafspraak of bekijk de prijzen voor jouw auto.
Vul eerst je kenteken in zodat we weten om welke auto het gaat.Houd mij op de hoogte over de EA189 dieselmotoren

        Wilt u weten of uw auto betrokken is?

            Met uw chassisnummer kunt u dit zelf controleren.

Veelgestelde vragen over de terugroepactie

 • Wat is er aan de hand?

  Alle systemen in moderne auto’s worden aangestuurd door software. In EA 189 dieselmotoren is software aanwezig die kan herkennen dat de auto getest wordt en daarop mogelijk de uitstoot van NOx aanpast. Het actieplan om de betrokken EA 189 dieselmotoren aan te passen is goedgekeurd door het KBA, de Duitse Federale Autoriteit voor het Motortransport. Het aanpassen van de betrokken auto’s wordt in een aantal fases uitgevoerd. Zodra de updates voor een bepaald type / model beschikbaar is, ontvangen de eigenaren van de betrokken auto’s daarover een persoonlijk bericht.

  Video's:
  Maatregelen terugroepactie
  Wat is de functie van de motorregeling?
  Nabehandeling van dieseluitlaatgas

 • Hoe kan ik bepalen of mijn auto betrokken is?

  U kunt hier uw chassisnummer invoeren om zo te controleren of uw auto betrokken is. Het chassisnummer staat voorin het onderhoudsboekje of onderaan in de voorruit van de auto.
 • Ik rijd op dit moment in een auto met dieselmotor van een van uw merken. Moet ik actie ondernemen?

  Zodra de software-update is goedgekeurd door de officiële, onafhankelijke instanties, zal contact worden opgenomen met de eigenaren van deze auto’s voor het maken van een werkplaatsafspraak. U hoeft tot dat moment zelf geen actie te ondernemen. Het is belangrijk om te weten dat er geen sprake is van impact op de veiligheid of het weggedrag van de betrokken auto’s.

 • Wat houden de updates in?

  De bij de terugroepactie betrokken auto’s met EA189 dieselmotor krijgen een software update. Het uitvoeren van de software-updates van de 2.0 TDI- en 1.2 TDI- motoren duurt niet langer dan 30 minuten. De modellen met een 1.6 TDI-motor krijgen naast een software-update ook een kleine aanpassing aan de hardware. Deze update kan binnen een uur worden uitgevoerd.
 • Wanneer word ik geïnformeerd over de terugroepactie?

  De eigenaren van de betrokken auto's zijn schriftelijk geïnformeerd over de procedure. 

  Het aanpassen van de betrokken auto’s wordt in een aantal fases uitgevoerd. U heeft wellicht vernomen dat het Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) groen licht heeft gegeven voor de aanpassingen aan alle modellen van de bij deze terugroepactie betrokken merken van de Volkswagen Groep. De instantie die verantwoordelijk is voor de typegoedkeuring voor ŠKODA Auto is de Vehicle Certification Agency (VCA) in Groot-Brittannië. Momenteel is er nauw overleg tussen ŠKODA Auto en de VCA en is het de verwachting dat binnenkort kan worden gestart met de terugroepactie. Zodra de goedkeuring van de VCA is ontvangen, wordt contact opgenomen met de eigenaren van de betrokken auto's voor het maken van een werkplaatsafspraak.

 • Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen over de dieselmotoren en de terugroepactie via onze nieuwsbrief?

  U kunt zich hier aanmelden voor onze speciale nieuwsbrief over dieselmotoren. 
 • Zijn er kosten verbonden aan de update en is er vervangend vervoer?

  De update kan door de ŠKODA- dealer binnen een uur worden uitgevoerd en is uiteraard geheel kosteloos. Indien gewenst, kunt u gebruik maken van passende, vervangende mobiliteit, zoals haal- en brengservice of een leenauto.

 • Heeft de terugroepactie gevolgen voor mijn auto?

  Het is de doelstelling van Volkswagen AG dat de aanpassingen geen effect hebben op het motorvermogen, het brandstofverbruik, het geluidsniveau en de CO2-uitstoot. Het KBA (Kraftfahrt-Bundesamt), de Duitse Federale Autoriteit voor het Motortransport, test alle door Volkswagen AG ontwikkelde software-updates, per type/model uitvoerig en zorgvuldig. Het KBA geeft aan Volkswagen AG voor elke betrokken type/model een officiële goedkeuring af. Met deze goedkeuring bevestigt het KBA aan Volkswagen AG dat deze updates geen negatieve invloed hebben op het motorvermogen, het brandstofverbruik, het geluidsniveau en de CO2-uitstoot. Pas nadat het KBA haar goedkeuring geeft voor de update van een bepaald type/model worden de eigenaren van de betrokken auto’s uitgenodigd voor een bezoek aan de werkplaats. Inmiddels is al voor een groot aantal types/modellen een goedkeuring afgegeven en is het updaten van deze auto’s in volle gang.

  Het magazine Autoreview heeft de software-update onlangs uitvoerig getest. Het volledige testverslag vindt u hier.

  De ANWB heeft onlangs, in samenwerking met de ADAC, de software-update voor de 1.2 TDI getest. De bevindingen vindt u hier.

 • Heeft u nog vragen?

  Mocht u op dit moment nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de ŠKODA dealer of de klantenservice op 0800-283 44 63 (gratis) of per e-mail via info@skoda.nl.