Leusden,
31
juli
2021
|
07:00
Europe/Amsterdam

Deze opa doet alle boodschappen met zijn 81 jaar oude ŠKODA

Deze opa doet alle boodschappen met zijn 81 jaar oude ŠKODA

Samenvatting

Lang geleden kocht meneer Strouhal een afgetrapte RAPID OHV om zijn vriendinnetje te kunnen bezoeken. Ze trouwden en hij werkte 30 jaar aan de restauratie van de auto. 

Dertig jaar is een lange tijd om aan een klassieke auto te sleutelen, maar het resultaat is dan ook fenomenaal. De gerestaureerde ŠKODA RAPID OHV uit 1940 viel in de prijzen bij de grote Duitse klassiekerevenementen in Bensberg en in Essen. Het is ook een graag geziene deelnemer tijdens oldtimerdagen in Tsjechië. Volgens de ŠKODA-archieven zijn er maar 101 exemplaren van de RAPID OHV gemaakt.

Uniek of niet, de 81 jaar oude ŠKODA wordt nog volop gebruikt. De eigenaar gaat ermee naar de supermarkt om boodschappen te doen en maakt de drie uur lange rit naar het vakantiehuis van de familie. Eigenaar Miroslav Strouhal reageert laconiek: “Ik pak altijd deze auto, want ik heb geen andere.” Hij nam altijd de tram en de trein naar zijn werk en hij vindt autorijden in Praag maar zenuwslopend. “Maar als ik een auto nodig heb, dan brengt mijn RAPID mij er altijd.”

Je kocht niet zomaar een ŠKODA RAPID OHV

Zijn RAPID OHV komt uit 1940 en werd gebouwd in de ŠKODA-fabriek in Mladá Boleslav. Waarschijnlijk was de auto besteld door een rijke klant, want je kocht in die tijd niet zomaar een RAPID OHV. Er waren twee grote verschillen tussen de OHV-versie en de originele ŠKODA RAPID – een praktische auto voor de rijkere middenklasse: de krachtigere motor en de gestroomlijnde carrosserie, die destijds werd bestempeld als futuristisch.

De naam OHV slaat op de bovenliggende nokkenas van de 42 pk sterke motor. De gewone RAPID had een viercilinder motor met zijkleppen en 31 pk. Gekoppeld aan een versnellingsbak met drie versnellingen, haalde de OHV een topsnelheid van 110 km/h. Het typeplaatje in de auto van meneer Strouhal vermeldt echter een vermogen van 46 pk en 120 km/h. Destijds kon de fabriek op bestelling verschillende aanpassingen doorvoeren en dit was er daar ongetwijfeld een van.

“Ik heb mij hierin verdiept. Een kennis ontdekte in de archieven dat een paar auto´s een hoger vermogen hadden – het waren versies met de gestroomlijnde carrosserie en de cabriolets. Het was een fabrieksaanpassing waarbij vermoedelijk de inlaat- en uitlaattrajecten van de motor zijn opgeboord”, redeneert de eigenaar.

 

De auto en het meisje

Meneer Strouhal kocht zijn RAPID OHV in 1978. In het socialistische Tsjechoslowakije werden oude auto´s niet gekoesterd maar juist fanatiek gebruikt en opgelapt als dat nodig was. Geld voor een nieuwe auto was er eenvoudigweg niet. Dat gold ook voor meneer Strouhal. Hij had weinig te makken, maar wilde een auto. Voor de liefde. Geen liefde voor klassieke auto´s, maar de liefde voor een meisje dat hij wilde bezoeken. Er was haast bij en deze auto was niet zijn eerste keus. Hij wilde liever een gewone RAPID, zoals zijn vader had. Maar toen zag hij een zoekertje voor deze OHV-versie. “Het meisje werd mijn vrouw. En nu is zij oma, ben ik opa en is de auto een klassieker”, lacht meneer Strouhal.

De dertig jaar durende restauratie

Kort na aanschaf parkeerde meneer Strouhal de auto per ongeluk in een greppel. De RAPID OHV moest toch al gerepareerd worden, dus die paar deuken konden er ook nog wel bij. Hij dacht vijf zomervakanties nodig te hebben voor de klus. Maar hoe verder hij kwam, des te kritischer hij werd. De auto moest perfect worden en uiteindelijk heeft dat dertig jaar geduurd.

“Ik heb de auto volledig onderhanden genomen, van de motor tot de assen en de carrosserie. Alles wat te redden viel, is hergebruikt. Ik maakte zelf nieuwe onderdelen van hout en plaatstaal. Ik heb zelfs mijn eigen stuurhuis gegoten. Dat ging niet meteen goed, dus moest ik een paar onderdelen thuis op het fornuis gieten. Daarbij spatte het een keer in de soeppan die ernaast stond”, herinnert hij zich lachend.

Rijden met de RAPID OHV in modern verkeer

Om de auto in het dagelijkse verkeer te kunnen gebruiken, heeft de eigenaar een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Zoals eenvoudig te verwijderen knipperlichten die wel uit die tijd komen maar niet origineel zijn. De RAPID OHV werd namelijk geleverd met semafoors, van die uitklapbare wijzers. In het hedendaagse drukke verkeer zie je die snel over het hoofd.

“Ik heb ook dagrijverlichting aangebracht, onopvallend onder de koplampen. En als ik ooit achteruit moet rijden in het donker, bevestig ik een magnetische reflector aan de achterbumper.” Meneer Strouhal kan zelfs naar muziek luisteren tijdens het rijden. De eerste eigenaar had de RAPID OHV voorzien van een Mende-autoradio, destijds het absolute toppunt van luxe. Het apparaat doet het nog steeds en het geluid wat eruit komt klinkt als een knetterende grammofoonplaat.

Auto vol boodschappen en reserveonderdelen

In 2010 werd de restauratie eindelijk afgerond. Meneer Strouhal zette de kilometerteller op nul en trok eropuit. Sindsdien heeft hij 24.600 kilometer afgelegd met zijn stokoude ŠKODA. In de winter staat de RAPID OHV veilig in de garage, maar elke zomer pakt hij de auto vol boodschappen en rijdt hij de drie uur durende rit naar het vakantiehuis van het echtpaar. Tussen het eten en drinken liggen ook reserveonderdelen voor de auto, want je weet maar nooit.

“Behalve het originele reservewiel heb ik ook pakkingen, een bobine, bougies, een V-snaar en genoeg gereedschap in de auto liggen. Het was vroeger heel normaal om reserveonderdelen mee te nemen. En ik geef toe dat mijn RAPID niet meer de jongste is. Maar ik rijd nog met veel plezier en heb het gevoel dat de auto het naar zijn zin heeft.” 

Lees ook: 100 jaar geleden bouwde ŠKODA ook al stoere auto’s