Leusden,
20
april
2024
|
07:00
Europe/Amsterdam

5 vergeten Škoda’s die jij nog nooit gezien hebt

5 vergeten Škoda’s die jij nog nooit gezien hebt

Škoda is een populair automerk. Dus zie je elke dag wel een Škoda voorbij rijden. Maar de volgende 5 modellen uit de rijke historie van Škoda heb je vast en zeker nog nooit gezien.  

1: Laurin & Klement FCR – snelle badkuip 
Het is dat er wielen onder zitten, anders zou je niet zeggen dat de hier afgebeelde Laurin & Klement FCR uit 1909 een raceauto is. Hij heeft eerder iets weg van een badkuip. En moet je die enorme grille eens zien! Die is zo hoog, omdat de zuigers in de cilinders van de motor over een relatief grote afstand van 25 centimeter op en neer gaan.  

Ook de cilinderinhoud van de motor is met 5,67 liter enorm. Dan is de 1,0-liter benzinemotor van de Škoda Kamiq maar een kleintje. Toch levert deze meer vermogen dan het reusachtige motorblok van de FCR (110 vs. 100 pk).  

2: Škoda 932 – Tsjechische Kever 
Huh? De Škoda 932 lijkt wel heel erg op een Volkswagen Kever. Dat is gek genoeg puur toeval. Maar net als de Kever heeft ook deze Škoda een achterin geplaatste boxermotor met vier cilinders, in dit geval met 30 pk. Vandaar dat de grille niet op de neus, maar aan de achterkant zit.  

Op 26 oktober 1932 krijgt de Škoda 932 zijn typegoedkeuring voor de openbare weg, lang voordat de eerste Kever op de weg verschijnt. Maar waar deze miljoenen keren is geproduceerd, blijft het voor de Škoda bij één exemplaar. Misschien maar goed ook, want eerlijk gezegd ziet hij er wel een beetje gek uit.  

3: Škoda Type 998 ‘Agromobil’ – kampioen terreinrijden  
Škoda presenteert in 1962 de Type 998 ‘Agromobil’ als handig voertuig voor boeren, boswachters en het leger. Hoewel de Agromobil uitstekend offroad presteert, is hij nooit in serieproductie genomen. Het vrachtwagentje is met 3,5 meter een stuk korter dan de Škoda Fabia, maar toch kunnen tien passagiers mee. Een van de bijzondere kenmerken is de neerklapbare voorruit. Hierdoor ‘krimpt’ de 998 in hoogte van 1,94 naar 1,41 meter, ideaal voor ritten onder laaghangende takken in het bos.  

4: Škopak pick-up – alleen in Pakistan  
Bij deze pick-up van Škopak (een samentrekking van Škoda en Pakistan) kan ook de voorruit plat. Hierdoor rijdt hij zonder problemen onder omgevallen bomen door. De auto uit begin jaren 70 is een initiatief van een Pakistaans bedrijf dat in het land Škoda-modellen verkoopt. De basis is het chassis van de klassieke Škoda Octavia waarop de verschillende carrosseriedelen worden geschroefd. Vraag niet waarom, maar de Škopak voldoet hiermee beter aan de lokale markt, aldus de initiatiefnemer.  

Een pick-up van Škoda die zelfs in Nederland te koop was, is de Škoda Felicia Fun.  

5: Škoda Buggy 736: funauto voor op het strand 
Tot slot de leukste vergeten Škoda, de Buggy 736 uit de jaren 70. In die tijd zijn buggy’s populair en dus ontwikkelt Škoda zijn eigen buggy, gebaseerd op de Škoda 110. Portieren heeft-ie niet, je springt er zo in. 

Het versterkte voorruitframe en de hoge rolbeugel zorgen voor extra veiligheid. De Buggy 736 is een echte funauto voor bijvoorbeeld op het strand. En juist daarom is hij nooit in productie gegaan. Bij nader inzien te frivool en te westers, vindt Škoda dat in die tijd nog achter het IJzeren Gordijn zit. 

Lees ook: 5 bijzondere voertuigen uit de rijke Škoda-historie

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.