ŠKODAtours

Het geel van Johan van der Velde

Elke sporter kent die ene dag. Die dag waarop alles lukt. De perfecte dag. Johan van der Velde sprintte in 1986 naar de zege in de vijfde etappe van de Tour de France. Op het podium kreeg hij vervolgens het gele tricot om de schouders gehangen.

“Achteraf bleek het mijn laatste Tour de France te zijn,” blikt Johan van der Velde terug op de bijzonderste van zijn in totaal vier etappezeges in de Tour de France. “Het was aan het einde van de eerste week in de rit van Evreux naar Villers-sur-Mer.”

“Het werd een sprint waarin ik Joël Pellier wist te kloppen. Uiteindelijk heb ik de trui twee dagen mogen dragen, een enorme eer. Als één van slechts zeventien Nederlanders heb ik de gele trui mogen dragen.”

Van der Velde, die na een bewogen (wieler)leven tegenwoordig buschauffeur is bij de Nederlandse ploeg Team Roompot, denkt graag terug aan de hoogtijdagen van zijn wielercarrière. In 1980 klopte hij al als groot talent op de deur. In dienst van Joop Zoetemelk hielp hij zijn kopman aan de eindoverwinning in de Tour terwijl hij zelf beslag legde op het jongerenklassement. Het dragen van het geel blijft echter iets aparts.

“Dat shirt mogen dragen was echt een droom. Echt fantastisch. Eén van dé hoogtepunten uit mijn carrière,” aldus de oud-renner die ook de nodige successen boekte in de voorjaarsklassiekers en de Giro d’Italia. “Maar misschien is hét hoogtepunt nog wel mijn derde plek in het eindklassement in de Tour van 1982. Ik slaagde er niet in de Tour te winnen, maar ik stond wel mooi op het podium in Parijs! Dat blijft voor mij heel bijzonder.”

Uiteraard springt Van der Velde zorgvuldig om met zijn originele gele trui. “Hij heeft een mooi plekje op zolder gekregen. Ik heb hem ingelijst, net als mijn andere truien. Als ik op zolder kom geeft me dat nog altijd een speciaal gevoel.”

Destijds was er wel sprake van een andere tijdsgeest. In de jaren tachtig was een Nederlander in het geel bijna vanzelfsprekend. “De impact van de gele trui viel destijds wel mee, maar omdat ik in 1986 de enige Nederlander was die iets presteerde in de Tour, werd ik wel voor allerlei dingen uitgenodigd. Het land stond niet compleet op zijn kop, maar het was wel bijzonder.”