Leusden,
16
april
2024
|
07:00
Europe/Amsterdam

Hier komt de naam Octavia vandaan

Hier komt de naam Octavia vandaan

De Škoda Octavia is onlangs vernieuwd en nog aantrekkelijker geworden. Een beter cadeau kan de jarige bestseller zich niet wensen. Maar kun jij raden waar de naam Octavia vandaan komt?

De moderne Octavia kwam in 1996 op de markt. Deze was er als hatchback en stationwagen en wordt vaak gezien als de eerste generatie. Maar eigenlijk is het de tweede generatie. De eerste Octavia zie je hier op de foto’s, gemoedelijk naast een andere klassieke Škoda, de Felicia. Ook die kreeg later een moderne opvolger (waaronder een geinige pick-up met een foefje), maar de modelnaam is inmiddels uit het Škoda-aanbod verdwenen.

Beter weggedrag

Škoda onthulde de eerste Octavia in maart 1959 op de autobeurs van Genève. Dit jaar wordt de Octavia dus 65 jaar. Het eerste model was losjes gebaseerd op de Škoda 440/445, die in de volksmond ook wel ‘Spartak’ genoemd werd. De Octavia kreeg een nieuwe vooras, waarbij de ouderwetse bladveren werden vervangen door moderne schroefveren. Daardoor reed de Octavia veel beter dan zijn voorganger, hoe snoezig die er met two-tone lak ook uitziet.

Acht

Met de Octavia nam Škoda afscheid van zijn numerieke modelnamen. De naam komt van het Latijnse ‘octava’ dat ‘de achtste’ betekent. De Octavia was dan ook het achtste model dat sinds 1945 de Škoda-fabriek in Mladá Boleslav verliet. Ook was de Octavia de achtste Škoda met een onafhankelijke wielophanging, viercilindermotor en een zogeheten backbone-chassis. Hierbij zorgen één of meerdere stalen profielen tussen de voor- en achteras voor extra sterkte.

Octavia Super

De instapper van de eerste Octavia werd aangedreven door een 1,1-liter viercilinder benzinemotor. Schakelen deed je met een vierversnellingsbak en het duizelingwekkende vermogen van 40 pk (…) ging linea recta naar de achterwielen. Met de topsnelheid van 110 km/h kun je nu in Nederland nog net meekomen. Later volgde een Octavia Super met een 1,2-liter motor, 45 pk en een top van 115 km/h. Toe maar.

Grondige update

Dat de Octavia dit jaar zijn 65ste verjaardag viert, is de auto niet aan te zien. De Octavia die je nu bij de Škoda-dealer aantreft, is de vierde generatie uit 2019. Nog heel recentelijk heeft het model een grondige update gekregen zodat-ie er weer jaren tegenaan kan. Met meer dan zeven miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, is de Octavia een van de populairste Škoda-modellen.

Lees ook: Vernieuwde Škoda Octavia Combi start als First Edition

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.