Zakelijk

Zakelijk Hero

Op ŠKODA Zakelijk vind je alles wat met zakelijk rijden te maken heeft. Of het nu gaat om financiering, leasing, bijtelling of de keuzes waarvoor je komt te staan bij zakelijk rijden: hier vind je handige tools, up-to-date informatie en helpen we je graag verder.

Leasen en Financieren
Private Lease
Business Editions
Groothandel
Bijtelling

Meer weten of persoonlijk advies?

Afspraak maken met dealer

Vijf meest gestelde vragen*

1. Vanaf wanneer gaan de maatregelen in?
1. Vanaf wanneer gaan de maatregelen in?
Officieel vanaf 1 januari 2017. De gepresenteerde aanpassingen in de bijtelling voor conventionele voertuigen moeten op die datum ingaan. Maar de vermindering op mrb en bpm worden in jaarlijkse stappen ingevoerd. Ook het bijtellingsvoordeel op plug-in hybrides wil Wiebes in jaarlijkse stappen afbouwen. De extra belasting op oude diesels en de berperking van de 4% bijtelling tot een maximum bedrag van 50.000 euro cataloguswaarde zijn pas voor 2019 voorzien. Ook in 2016 verandert er al het een en ander, aan de bijtelling bijvoorbeeld. Het jaar 2016 wordt voor de bijtelling behandeld als 'tussenjaar' omdat Autobrief II is vertraagd. De kabinetsbrief zou de plannen voor de autobelastingen bevatten voor de jaren 2016 tot en met 2019, maar dat wordt nu dus 2017 tot en met 2020. Er moest een oplossing gevonden worden voor 2016. Ook in 2016 gelden er nog verlaagde bijtellingscategorieën zoals dat nu het geval is, al worden ze ten opzichte van 2015 wel aangescherpt.
2. Zijn de maatregelen in de Autobrief gelijk definitief?
2. Zijn de maatregelen in de Autobrief gelijk definitief?
Nee, zeker niet. De nu gepresenteerde Autobrief II wordt nog in de Eerste en Tweede Kamer besproken en is dus nog niet definitief. De wetsvoorstellen die uit deze Autobrief voortvloeien, worden dit najaar behandeld in de Tweede Kamer. De nieuwe wetgeving gaat dan in per 2017.
3. Gelden deze regels ook als ik dit jaar nog een nieuwe auto lease?
3. Gelden deze regels ook als ik dit jaar nog een nieuwe auto lease?

Ja en nee.

  • De aanpassingen in de mrb gelden ook voor voertuigen die nu al op de weg rijden. Dus de verlaging van de mrb geldt ook per 1 januari 2017 als u de auto nu al leaset.
  • De bpm wordt afgedragen bij aankoop en dus gelden de regels van 2015.
  • Voor de bijtelling is een uitstekende regeling in het leven geroepen, namelijk de 60-maandenregel. Concreet: als op een bepaalde auto een verlaagd bijtellingspercentage van toepassing is, dan geldt dat percentage (op basis van de huidige wet) voor een duur van 60 maanden. Op de datum eerste tenaamstelling wordt de bijtelling voor het privégebruik van de auto bepaald. Als deze bijtelling 14% of 20% is, dan geldt dit verlaagde bijtellingspercentage dus voor die duur van 60 maanden. Op de laatste dag van de termijn van 60 maanden wordt het bijtellingspercentage opnieuw bepaald volgens de normen die dan gelden. Het bijtellingspercentage en de termijn van 60 maanden zijn gekoppeld aan het kentekenbewijs; ze blijven gelden als de auto van eigenaar of werknemer wisselt.

4. Wordt leasen nu duurder?
4. Wordt leasen nu duurder?
Dat hoeft niet per definitie zo te zijn. Goed, dat behoeft een nadere uitleg. Te verwachten is dat er uiteindelijk twee bijtellingscategorieën overblijven: 4% (elektrische voertuigen) en 22% (de rest). Dat zal voor veel automobilisten – die van 14% en 20% – een achteruitgang zijn. Door de iets lagere bpm en dus een lagere catalogusprijs wordt dit weer voor een klein deel gecompenseerd. Voor de leasers van auto’s met 25% bijtelling, is die 22% een aardige vooruitgang. Wel blijft er een tarief van 4% bestaan voor zero emission vehicles, de elektrische auto's én auto's die rijden op waterstof. Voor elektrische auto’s geldt vanaf 2019 een maximum van 50.000 euro waarover 4% bijtelling wordt geheven, voor het bedrag daarboven zou de volle mep van 22% gaan gelden. Uit recent onderzoek blijkt dat liefst 90% van de leaserijders de wijzigingen in het fiscaal beleid voelen als een aanzienlijke lastenverzwaring.
5. En de bpm, die zou toch volledig verdwijnen?
5. En de bpm, die zou toch volledig verdwijnen?
De aanschafbelasting bpm gaat in de plannen van Wiebes stapsgewijs naar beneden, met uiteindelijk 12% in 2020. Over elektrische voertuigen hoeft geen bpm betaald te worden. Dit lijkt een tegenvaller voor de autosector, maar zonder een CO2-gerelateerde aanschafbelasting zou de vergroening van het wagenpark sterk vertraagd worden. Deze vergroening is nodig om de doelstellingen uit het SER-energieakkoord te halen. Totdat er zicht is op enige vorm van betalen voor gebruik, is een snelle afbouw van de bpm daarom niet heel verstandig. Zoals het nieuws er nu ligt, wordt de bpm enkel verder afgebouwd, maar niet tot nul gereduceerd.
*Afkomstig van Fleetwise.nl
Logo Fleetwise

Kenniscentrum voor de zakelijke mobiliteit...

Fleetwise.nl is een contentplatform van Pon Fleetsales over zakelijke mobiliteit. Voor de zzp-er, het mkb en grootzakelijk.

Bezoek Fleetwise.nl

Waarom kiezen voor ŠKODA?

Simply Clever features

Simply Clever features

ŠKODA staat voor functioneel, praktisch, ruim, slim en aantrekkelijk. Maar het zijn de slimme details die onze auto's pas echt uitzonderlijk maken. Bekijk onze handigheidjes in de Simply Clever video's.

Onderdeel Volkswagen Groep

Onderdeel van de Volkswagen Groep

Sinds 1991 is ŠKODA onderdeel van de Volkswagen Group, één van de meest succesvolle automotive groepen ter wereld. Binnen deze samenwerking maakt ŠKODA zelfstandig auto’s, onderdelen, motoren en transmissies van de hoogste kwaliteit tegen de beste prijs.

Uitstekende garantie

Uitstekende garantie, service en onderhoud

Standaard hebben nieuwe ŠKODA's twee jaar garantie. Met kundig en regelmatig onderhoud van je ŠKODA-dealer blijft je auto in optimale conditie, wat de inruilwaarde verhoogt. Overal worden gelijke onderhoudsprijzen gehanteerd, dus zo kom je nooit voor verrassingen te staan.