Plug-In-Hybride

 • Wat is het?
 • Hoe werkt het?
 • En wat zijn de verschillen?
Modellen Hybride rijden
Aantrekkelijke Designs Efficiënt Rijgedrag Duurzame Techniek

Plug-in Hybrid: info, voordelen & modellen

Zoek je een auto die zowel zuinig als milieuvriendelijk is, zonder in te leveren op gemak en bereik? Een plug-in hybrid biedt de betrouwbaarheid van een brandstofmotor en de voordelen van elektrisch rijden. Ontdek alles over plug-in hybrides en bekijk de plug-in modellen van Škoda.

Plug-in hybrid, wat is dat?

Een plug-in hybrid, of Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV), combineert elektrisch rijden met een brandstofmotor. Je kunt bepaalde afstanden volledig elektrisch afleggen, zoals korte stadsritten en de ritjes van en naar je werk. Voor langere reizen staat de benzinemotor paraat, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over de actieradius. Dit resulteert in een lager brandstofverbruik en minder CO2-uitstoot.

Hoe werkt een plug-in hybride auto?

Een plug-in hybride auto laad je op via een stekker, net als een volledig elektrische auto. Dit kan bij een openbare laadpaal of thuis. De oplaadfrequentie hangt af van je persoonlijke voorkeur en de afgelegde afstanden. Het opladen neemt gemiddeld één tot vier uur in beslag, afhankelijk van de laadpaal en accucapaciteit.


Met de plug-in hybrids van Škoda kun je tot wel 100 kilometer* volledig elektrisch rijden. Voor langere afstanden schakelt de auto over op de brandstofmotor. Zo combineer je elektrische efficiëntie voor dagelijkse ritten met de flexibiliteit van een brandstofmotor voor langere afstanden.

Plug-in hybride, mild en full hybride: wat is het verschil?

Mild hybride

In een mild hybrid (MHEV) auto wordt de verbrandingsmotor ondersteund door een kleine elektrische accu. Deze accu kan niet zelfstandig de auto aandrijven. Het mild hybrid systeem zet bewegingsenergie om in elektriciteit tijdens uitrollen en remmen. Die opgeslagen energie wordt vervolgens gebruikt voor extra kracht bij het optrekken en inhalen. Dit verlaagt het brandstofverbruik en de uitstoot.

Full hybride

Ook een full hybride (HEV) combineert een elektrische motor met een verbrandingsmotor. Het verschil met een mild hybride is dat je korte afstanden volledig elektrisch kunt rijden. Deze elektrische afstanden zijn korter dan die bij een plug-in hybrid auto, vanwege de kleinere accu en minder krachtige elektromotor. De batterij van een full hybrid laadt op tijdens het rijden en kan niet via een laadpaal worden opgeladen. 

Voordelen

 • Minder brandstofverbruik. Doordat je vaker op elektriciteit rijdt, hoef je minder vaak te tanken. Hiermee is een plug-in hybride zuiniger dan een full of mild hybride auto. 
 • Vaker elektrisch rijden. Door de efficiënte mix van een sterke elektromotor en een verbrandingsmotor kun je grotere afstanden volledig elektrisch rijden.
 • Milieuvriendelijker. Plug-in hybrides zijn beter voor het milieu door de lagere brandstofconsumptie en de verminderde CO2-uitstoot. 
 • Actieradius vormt geen probleem. Als de accu leegraakt, schakelt de auto over op de verbrandingsmotor.
 • Minder wegenbelasting. Tot eind 2024 krijg je 50 procent korting op de wegenbelasting. Meer over belastingvoordelen bij hybride rijden. 
 • Lagere BPM-kosten. De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) is lager voor plug-in hybrides.
 • Uitstekende prestaties. De combinatie van een elektromotor en een verbrandingsmotor zorgt voor een hoog vermogen en indrukwekkend koppel.

Nadelen

 • Extra gewicht. De grote accu van plug-in hybrides maakt deze auto’s zwaarder.
 • Regelmatig opladen. Als je jouw plug-in hybride niet geregeld oplaadt, kun je minder vaak elektrisch rijden en verbruik je dus meer brandstof.

De plug-in hybride modellen van Škoda

Zoek je een auto met veel bagageruimte voor het hele gezin, of gaat jouw voorkeur juist uit naar een compacter voertuig? Ontdek de plug-in hybrid modellen van Škoda en vindt de auto die bij jou past. Naast onze huidige modellen worden er in 2024 nieuwe plug-in hybrids gelanceerd. Zoals de nieuwe Kodiaq, een ruime plug-in hybrid SUV.   

Veelgestelde vragen

Wat rijdt zuiniger: hybride of plug-in hybride?
Wat rijdt zuiniger: hybride of plug-in hybride?
Een plug-in hybride is zuiniger. Dit komt doordat de accu groter en krachtiger is en je deze niet alleen oplaadt tijdens het rijden, maar ook via een laadpaal. Hierdoor kun je langere afstanden volledig elektrisch afleggen. 
Kun je snelladen met een plug-in hybride?
Kun je snelladen met een plug-in hybride?
Snelladen is niet bij alle plug-in hybrid modellen mogelijk. Heb je een model op het oog en wil je weten welke opties er zijn voor opladen? Neem dan contact op met je Škoda dealer of de Škoda klantenservice. 
Kun je met een hybride auto een caravan trekken?
Kun je met een hybride auto een caravan trekken?
Ja, de combinatie van brandstofmotor en elektromotor maakt een plug-in hybride erg krachtig. Hierdoor hebben vrijwel alle plug-in hybrids voldoende trekkracht om een caravan te kunnen trekken.