Actieradius van elektrische auto's

  • Het maximale uit je accu halen
  • Beheer van je actieradius

Maximaal bereik met je elektrische auto

De actieradius van je elektrische auto is belangrijk voor de rijervaring. De actieradius hangt sterk samen met rijstijl en omgevingsfactoren. Net als bij auto's met een verbrandingsmotor zijn er meerdere factoren die invloed hebben op het energieverbruik van een  elektrische auto. Hoe zuiniger en efficiënter jij rijdt, hoe groter je actieradius is per lading. Hier geven we meer informatie over deze factoren.

Hoe haal ik het maximale uit mijn accu?

Snelheid

Wanneer je een gemiddelde hogere snelheid rijdt, heb je meer energie nodig om deze snelheid te behouden. Hierdoor kun je de actieradius vergroten wanneer je de gemiddelde snelheid binnen een bepaalde range behoudt. Zo kom je niet alleen verder, maar rijd je ook veiliger.


Rijstijl

Je rijstijl heeft invloed hebben op je actieradius. Denk hierbij aan het gebruik van diverse technologieën waar energie voor nodig is of dat je beschikt over een sportieve rijstijl. Een makkelijke manier om energie te besparen is vooruit te kijken: vermogen terug nemen in plaats van te remmen. Wanneer je dit combineert met een gelijkmatig tempo bespaar je al veel energie. 

Omgeving

Het rijden in een heuvelachtig landschap heeft invloed op je energieverbruik. Bij een heuvel of berg op rijden gaat ten koste van je actieradius, omdat hier extra energie voor nodig is. Wanneer je een berg of heuvel af rijdt, kun je dit moment gebruiken om energie terug te winnen. Dit maakt Nederland tot een ideale landschap voor een elektrische auto.


 

ŠKODA VISION E

Temperatuur

Over het algemeen biedt de accu een grotere actieradius in de zomer dan in de winter. Bij hogere snelheden (100 km/uur) is het verlies aanmerkelijk minder.


Tips om je actieradius te beheren

Enkele tips om je actieradius te beheren:

- Beperk je snelheid en accelereer gecontroleerd

- Hanteer een rustige rijstijl

- Rijd zoveel mogelijk op cruise control voor een constante snelheid


ŠKODA VISION E
ŠKODA VISION E
ŠKODA VISION E

Hoe ver kun je rijden?

Het aantal kilometers dat je kunt rijden met je elektrische auto hangt af van verschillende oorzaken. De capaciteit van je accu is hierin leidend en geeft het maximale aantal kilometers aan die je op deze accu kunt gaan rijden. Alle moderne elektrische auto’s maken gebruik van Lithium-ion accu's. Dit type accu heeft namelijk een hoge energiedichtheid en dat is bij gebruik in een auto de belangrijkste factor. Bovendien zijn ze milieuvriendelijk en hebben ze een relatief lange levensduur.

 

Wanneer je een rustige en zuinige rijstijl hanteert, kom je verder dan een vlotte en sportieve rijstijl. En wanneer je de auto zwaar belast, zal er meer vermogen nodig zijn om het voertuig in beweging te krijgen.

Actieradius van de CITIGOᵉ iV

De actieradius van deCITIGOᵉ iV  is vastgesteld op 260 kilometer*. Gemiddeld legt een inwoner van Nederland 22 kilometer af voor woon-werk verkeer. Dit houdt in dat je op een volle accu 12 dagen van thuis naar je werk kunt rijden. Hiermee biedt de CITIGOᵉ iV een zeer grote actieradius aan voor een stadsauto, waardoor de elektrische auto praktisch is voor werk en privé.

*De genoemde verbruikscijfers zijn gebaseerd op de uitkomsten van de op dit moment geldende Europese testmethode. Afhankelijk van meeruitvoeringen, weg-, verkeers- en weersomstandigheden, milieu-invloeden, conditie van de auto en rijstijl kunnen in de praktijk verbruikswaarden voorkomen die hiervan afwijken.

Onze elektrische modellen

ŠKODA CITIGOe iV

CITIGOᵉ iV

De CITIGO iV is de eerste volledig elektrisch stadsauto van ŠKODA. Het compacte model met plaats voor vier heeft een elektromotor met een vermogen van 61 kW en een koppel van 210 Nm. Een lithium-ion batterij maakt een actieradius van 260 kilometer* volgens de WLTP-norm mogelijk.

Ontdek de CITIGOe iV

Onze hybride modellen

Nieuwe SUPERB laden

SUPERB iV

De SUPERB iV is de eerste plug-in hybride van ŠKODA. Hij beschikt over een 1.4 TSI benzinemotor (115 kW/156 pk) die is gekoppeld aan een zestraps DSG-transmissie. Deze unieke uitvoering van de SUPERB heeft daarnaast een 85 kW sterke elektromotor. De motoren samen komen tot een actieradius van 850 kilometer.


Nu in de showroom

Ontdek meer

Nieuwe OCTAVIA laden

OCTAVIA iV

De OCTAVIA iV is leverbaar als plug-in hybride die een gecombineerd vermogen levert van 204 pk. En voor het eerst maakt ŠKODA gebruik van een 48 volt mild-hybride systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat energie recupereert tijdens het afremmen wat uiteindelijk resulteert tot een lager brandstofverbruik. Deze versie levert een vermogen op van 110 pk.

Verwacht : medio 2020

Ontdek meer