Clever mobility

Het mobiliteitsbudget

Kies zelf de mobiliteit van morgen

Duurzaamheid en flexibiliteit worden steeds belangrijker in de zakelijke mobiliteit. Steeds meer ŠKODA-rijders kiezen voor zuinige en schone modellen. En ook fleetmanagers zoeken naar nieuwe mogelijkheden om hun wagenpark te verduurzamen. Met het mobiliteitsbudget geeft ŠKODA invulling aan beide wensen. Het stimuleert werknemers om bewuster na te denken over hun mobiliteit. Maar wat is een mobiliteitsbudget precies en wat kan het voor jouw organisatie beteken?

Wat is een mobiliteitsbudget?

Eigenlijk betekent het kort gezegd een vast maandbedrag dat de werknemer kan gebruiken om mobiliteit in te kopen. Het budget is voor alle mobiliteitsvormen, dus niet alleen voor de auto. Openbaar vervoer valt ook binnen het mobiliteitsbudget en wordt gestimuleerd. De transportkeuze wordt overgelaten aan de wensen van de werknemer en de omstandigheden, zoals de woon-werkafstand.

Wat is een mobiliteitskaart?

Mobiliteit kan ook worden aangeboden in de vorm van een mobiliteitskaart, zoals Shuttel. Het budget voor je auto, fiets en OV zit dan op 1 kaart. Het grootste voordeel is dat je één pas gebruikt voor het openbaar vervoer, de OV-fiets en deelauto’s. Alle gemaakte vervoerskosten worden met de mobiliteitskaart betaald en de administratie is volledig geautomatiseerd. Alle kosten verschijnen overzichtelijk op één factuur voor de werkgever.

Lees meer over de mobiliteitskaart

Hoe kijkt de fiscus naar het mobiliteitsbudget?

In principe is het zo dat werknemers die een budget krijgen om hun mobiliteit te bekostigen hier loonbelasting over betalen. Door slim om te gaan met het registreren van de gemaakte reizen is het echter wel mogelijk zoveel mogelijk van dit bedrag netto te gebruiken. Zo is het mogelijk om reizen met het openbaar vervoer tegen werkelijke kosten af te boeken van het bruto mobiliteitsbudget. Daarnaast zijn zowel zakelijke als woon-werk kilometers belastingvrij te vergoeden tegen 19 cent.

Kun je een mobiliteitsbudget combineren met een leaseauto?

Jazeker! Het leasebedrag wordt dan omgezet in een mobiliteitsbudget waaruit alle mobiliteitskosten van de medewerkers betaald worden. Of dat nu voor de auto, trein, bus of een Greenwheels auto is. Aan het einde van het jaar wordt bekeken of de medewerker geld heeft overgehouden of moet bijbetalen.

Tip: Door werknemers zelf hun ideale vervoersmix te laten samenstellen, kunnen ze honderden euro’s besparen op bijvoorbeeld Operational Lease.

Benieuwd wat het mobiliteitsbudget je oplevert?

Is een mobiliteitsbudget iets voor jou?

Bij ŠKODA heb je diverse mogelijkheden om je zakelijke mobiliteit in te richten. Naast het mobiliteitsbudget kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een leaseauto van de zaak of een mobiliteitskaart. We zet de plussen en minnen voor je op een rij.

Leaseauto

 • Zekerheid van mobiliteit
 • Alle kosten vooraf bekend
 • Geen aanvullende administratie
 • Beperkte flexibiliteit in contract
 • Fiscale bijtelling voor medewerker bij meer dan 500 privékilometers per jaar

Vast mobiliteitsbudget

 • Mobiliteitsvorm op maat te kiezen
 • 'Groene' kilometers (trein, fiets) mogelijk
 • Veelal lagere maandlasten voor werkgever
 • Extra administratie voor werkgever en medewerker
 • Maandbedrag belast als loon

Mobiliteitskaart

 • Deur-tot-deur mobiliteit met één pas
 • Maandelijkse één overzichtelijke factuur
 • Geen fiscale bijtelling voor medewerker
 • Afhankelijk van externe partijen (OV, deelauto)

Is een mobiliteitsbudget iets voor jouw bedrijf?

Wil je weten wat een mobiliteitsbudget voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met ŠKODA Financial Services. Ze vertellen je graag meer over je wagenparkbeheer en adviseren je vrijblijvend over zakelijk rijden.

Whitepaper: Mobiliteitsbudget in opmars

Wil je nog meer lezen over het mobiliteitsbudget? In de whitepaper 'Mobiliteitsbudget in opmars' vertellen experts over de verschillende vormen van vervoer, wat de financiële consequenties zijn van een mobiliteitsbudget en hoe het in de praktijk werkt.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
Vind jouw SKODA dealer