Eigen bijdrage

De eigen bijdrage: voor wie geldt het en hoe bereken je het?

Je bent werkgever en je werknemers maken gebruik van een zakelijke leaseauto. Dan kunnen zij ervoor kiezen om ook privé te rijden. In dat geval kun je een eigen bijdrage rekenen. Hoe bereken je dit en is het verplicht? Škoda vertelt je er meer over.

Wat is een eigen bijdrage precies?

De eigen bijdrage is een vergoeding die door de werkgever in rekening wordt gebracht bij werknemers wanneer zij:

  • Privékilometers maken met hun leaseauto
  • Een duurdere leaseauto willen rijden dan in het budget past

De eigen bijdrage berekenen, hoe doe je dat?

Wil je eigen bijdrage rekenen aan werknemers vanwege privégebruik, dan kun je de hoogte van het bedrag onderling bepalen. Daarna is het bedrag in mindering te brengen op de bijtelling. 


Wil je werknemer een auto waarvan het leasetarief hoger is dan de leasenorm? Dan is het rekenen van een eigen bijdrage ook een mogelijkheid. Stel, je werknemer mag maximaal voor 1500,- euro per maand leasen. Als hij dan een auto wil leasen van 1700,- euro, dan kun je de resterende 200,- euro als eigen bijdrage rekenen. Dit wordt dan verrekend met het nettoloon.


Veel gestelde vragen over de eigen bijdrage

Wat is het verschil tussen de eigen bijdrage en bijtelling?

Het bijtellingsbedrag wordt bepaald door de fiscus en de hoogte van de eigen bijdrage aan de hand van afspraken met je werknemer. Lees meer over de bijtelling en hoe deze wordt berekend.

Is de eigen bijdrage verplicht?

Nee, het is niet verplicht. Dat is aan de werkgever zelf. Je kan dus zelf bepalen of je een bedrag in rekening wil brengen voor privékilometers of niet.


Is de eigen bijdrage bruto of netto?

Voor privé-rijdende leaseauto gebruikers kan de eigen bijdrage (netto) afgetrokken worden van de bijtelling (bruto). Let op, de eigen bijdrage kan nooit hoger zijn dan de bijtelling. Gebeurt dit toch, dan wordt de bijtelling voor die maand 0.

Meer over zakelijk rijden

Zakelijke mobiliteit is onmisbaar, maar welke oplossing is het beste voor je business? Škoda biedt aantrekkelijke voordelen aan en houdt je op de hoogte. Ontdek bijvoorbeeld of zakelijk elektrisch rijden iets voor jou is.