Bijtelling berekenen

Hoeveel betaal je voor jouw Škoda?

Als je een Škoda zakelijk least en deze auto ook privé gebruikt, dan betaal je hiervoor bijtelling. De regels, voorwaarden en percentages voor deze fiscale bijtelling veranderen regelmatig. Die wijzigingen kunnen je financiële situatie beïnvloeden. Daarom laten we je op deze pagina zien wat de laatste bijtellingsregels en –percentages zijn. En hoe je zelf eenvoudig de bijtelling voor jouw Škoda kunt berekenen.

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijke leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dat lijkt heel wat, maar in een jaar tijd kom je snel aan die grens. Denk alleen al aan de ritjes op zaterdag naar de bouwmarkt, of de uitwedstrijden van je kinderen.

Hoe hoog is de bijtelling in 2023?

In welke bijtellingscategorie jouw Škoda valt, hangt af van de CO2-uitstoot. In 2023 zijn er 2 categorieën: 16% of 22% bijtelling. De 16% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en over de eerste € 30.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit percentage geldt ook voor leaseauto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot.

In 2024 blijft het percentage naar verwachting 16% en in 2025 wordt dat 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s. Škoda werkt hard aan de ontwikkeling van bereikbare elektrische modellen, zoals de Enyaq iV. Voor alle overige modellen, zoals de Škoda Fabia, Octavia, Karoq, Kodiaq en Superb, geldt dus een bijtellingspercentage van 22%.

Meer weten over zakelijk elektrisch rijden?

Hoe berekenen wij jouw bijtelling?

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  1. De fiscale waarde van je Škoda 
  2. Het bijtellingspercentage van de auto
  3. Het gehanteerde loonbelastingtarief

Heb je bijtellingskorting?

Naast elektrische auto’s, kunnen ook andere modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2017 nog in aanmerking komen voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan geldt de korting alleen nog als het een elektrische auto betreft: er wordt dan jaarlijks op basis van de tabel van dat jaar bekeken hoe hoog de bijtellingskorting in dat jaar is.

Meer weten over Škoda en zakelijk rijden?

We begrijpen dat je naast vragen over je bijtelling wellicht nog andere vragen hebt. Als je besloten hebt om je Škoda zakelijk te leasen, heb je vaak nog wat aanvullende vragen. Denk bijvoorbeeld aan de meest recente bijtellingsregels. In welke categorie valt de door jouw gekozen Škoda en wat betekent dit voor je financiën? En hoe gaat het in zijn werk als je je zakelijke leaseauto ook privé wilt gebruiken? Met al deze vragen helpen onze dealers je graag verder. Neem contact op met je dichtstbijzijnde dealer via onderstaande link.

Ik heb een vraag
Fiscaliteiten 2023

Met het gratis boekje ‘Fiscaliteiten 2023’ krijg je in no time antwoord op de 100 meest gestelde vragen over de auto en de fiscus.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
Vind jouw SKODA dealer