Bijtelling berekenen

Bereken eenvoudig de bijtelling voor jouw Škoda met de bijtellingscalculator

Als je een Škoda zakelijk least en deze auto ook privé gebruikt, is het belangrijk om rekening te houden met de bijtelling. De regels, voorwaarden en percentages voor deze fiscale bijtelling veranderen regelmatig, wat invloed kan hebben op je financiële situatie. Daarom laten we je op deze pagina de laatste bijtellingsregels en -percentages zien, zodat je volledig op de hoogte bent. Bovendien kun je zelf eenvoudig de bijtelling voor jouw Škoda berekenen met onze bijtellingscalculator. Wil je de bijtelling voor een elektrische auto berekenen of de netto bijtelling achterhalen? Onze calculator staat voor je klaar om je daarbij te helpen.

Bereken de bijtelling op de Kodiaq Sportline met de bijtellingscalculator

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het extra bedrag dat wordt opgeteld bij het salaris voor de inkomstenbelasting wanneer een werknemer een zakelijke auto ook voor privédoeleinden gebruikt. Je betaalt alleen bijtelling als je met je zakelijke leaseauto meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat lijkt heel wat, maar in een jaar kom je al snel aan die grens. Denk bijvoorbeeld aan ritjes op zaterdag naar de bouwmarkt, of de uitwedstrijden van het voetbalteam van je kinderen. 

Tot en met 2025 geldt er een verlaagd bijtellingspercentage voor auto's die geen CO2 uitstoten, zoals volledig elektrische auto's.

Bereken de bijtelling op de Octavia Combi met de bijtellingscalculator

Hoe hoog is de bijtelling in 2023?

In welke bijtellingscategorie jouw Škoda valt, hangt af van de CO2-uitstoot. In 2023 zijn er 2 categorieën: 16% of 22% bijtelling. De 16% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en over de eerste € 30.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit percentage geldt ook voor leaseauto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot.

In 2024 blijft het percentage naar verwachting 16% en in 2025 wordt dat 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s. Škoda werkt hard aan de ontwikkeling van bereikbare elektrische modellen, zoals de Enyaq. Voor alle overige modellen, zoals de Škoda Fabia, Octavia, Karoq, Kodiaq en Superb, geldt dus een bijtellingspercentage van 22%.

 

Ontdek nu zelf de voordelen van de bijtellingscalculator en bereken eenvoudig de bijtelling voor jouw elektrische auto.

Bereken de bijtelling op de Kodiaq met de bijtellingscalculator

Hoe berekenen wij jouw bijtelling?

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

1. De fiscale waarde van je Škoda

Dit is de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw en bpm, en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto

 

2. Het bijtellingspercentage van de auto

In 2023 geldt een bijtelling van 22% voor alle auto's, inclusief (plug-in) hybride modellen, die CO2 uitstoten. Voor volledig elektrische auto's bedraagt de bijtelling in 2023 16%. Deze lagere bijtelling van 16% geldt echter alleen voor het gedeelte van de aanschafprijs tot € 30.000. Voor het deel van de aanschafprijs boven € 30.000 geldt het standaard bijtellingstarief van 22%.

 

3. Het gehanteerde loonbelastingtarief

De bijtelling is een bedrag dat wordt opgeteld bij het loon van een werknemer wanneer deze een auto van de zaak ook voor privédoeleinden gebruikt. Het is een vorm van belastbaar inkomen en daarom wordt er loonbelasting over geheven. De hoogte van de bijtelling is gebaseerd op verschillende factoren, zoals de fiscale waarde van de auto, het bijtellingspercentage en het gehanteerde loonbelastingtarief.

 

Gebruik de handige bijtellingscalculator op deze pagina om de netto bijtelling op jouw (elektrische) auto te berekenen. 

Bereken je bijtelling

Heb je bijtellingskorting?

Naast elektrische auto’s, kunnen ook andere modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2017 nog in aanmerking komen voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan geldt de korting alleen nog als het een elektrische auto betreft: er wordt dan jaarlijks op basis van de tabel van dat jaar bekeken hoe hoog de bijtellingskorting in dat jaar is.

Bereken de bijtelling op de Karoq met de bijtellingscalculator
Bereken de bijtelling op de Enyaq Coupe met de bijtellingscalculator

Meer weten over Škoda en zakelijk rijden?

We begrijpen dat je naast vragen over je bijtelling wellicht nog andere vragen hebt. Als je besloten hebt om je Škoda zakelijk te leasen, heb je vaak nog wat aanvullende vragen. Denk bijvoorbeeld aan de meest recente bijtellingsregels. In welke categorie valt de door jouw gekozen Škoda en wat betekent dit voor je financiën? En hoe gaat het in zijn werk als je je zakelijke leaseauto ook privé wilt gebruiken? Met al deze vragen helpen onze dealers je graag verder. Neem contact op met je dichtstbijzijnde dealer via onderstaande link.

Vind jouw dealer

Veelgestelde vragen

Hoe bereken ik de bijtelling op mijn elektrische auto?
Hoe bereken ik de bijtelling op mijn elektrische auto?

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van de fiscale waarde van je Škoda, het bijtellingspercentage van de auto en het gehanteerde loonbelastingtarief. Je kunt de bijtelling op je elektrische auto eenvoudig berekenen met behulp van de bijtellingscalculator op onze website. 

Welke bijtellingspercentages zijn er?
Welke bijtellingspercentages zijn er?
In 2023 zijn er twee bijtellingspercentages: 16% en 22%. Het 16% bijtellingspercentage geldt alleen voor volledig elektrische auto's en geldt over de eerste € 30.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit percentage van 22% geldt ook voor leaseauto's met meer dan 0 gram CO2-uitstoot. Dus afhankelijk van de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van jouw Škoda, valt deze in de bijtellingscategorie van 16% of 22%. Om het exacte bijtellingsbedrag te berekenen, kun je gebruikmaken van de bijtellingscalculator op onze website.
Hoe vind ik de fiscale waarde van mijn Škoda?
Hoe vind ik de fiscale waarde van mijn Škoda?
De fiscale waarde van een auto is de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw, bpm en eventuele accessoires. Deze waarde wordt gebruikt bij het berekenen van de bijtelling. Je kunt de specifieke fiscale waarde van een auto vinden in de prijslijsten.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
Vind jouw SKODA dealer