Bijtelling berekenen

Citigo e iV tunnel

Hoeveel betaal je voor jouw ŠKODA?

Als je een ŠKODA zakelijk least en deze auto ook privé gebruikt, dan betaal je hiervoor bijtelling. De regels, voorwaarden en percentages voor deze fiscale bijtelling veranderen regelmatig. Die wijzigingen kunnen je financiële situatie beïnvloeden. Daarom laten we je op deze pagina zien wat de laatste bijtellingsregels en –percentages zijn. En hoe je zelf eenvoudig de bijtelling voor jouw ŠKODA kunt berekenen.

Wat is bijtelling?

Nog even in het kort: bijtelling is het bedrag dat je afdraagt aan de belasting als je met je zakelijke leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dat lijkt heel wat, maar in een jaar tijd kom je snel aan die grens. Denk alleen al aan de ritjes op zaterdag naar de bouwmarkt, of de uitwedstrijden van je kinderen.

Hoe hoog is de bijtelling in 2020?

In welke bijtellingscategorie jouw ŠKODA valt, hangt af van de CO2-uitstoot. In 2020 zijn er 2 categorieën: 8% of 22% bijtelling. De 8% bijtelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en over de eerste € 45.000 van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven betaal je het normale tarief van 22%. Dit percentage geldt ook voor leaseauto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot. De 22% telt alleen bij auto’s met een kentekendatum vanaf 1 januari 2018.

Per 2021 gaat de bijtelling voor nieuwe elektrische auto’s naar 12% over de eerste € 40.000. In 2022, 2023 en 2024 wordt het percentage 16% en in 2025 17%. Daarna geldt het standaardtarief van 22% ook voor elektrische auto’s. ŠKODA werkt hard aan de ontwikkeling van bereikbare elektrische modellen, zoals de CITIGOᵉ iV. Voor alle overige modellen, zoals de ŠKODA FABIA, OCTAVIA, KAROQ, KODIAQ en SUPERB, geldt dus een bijtellingspercentage van 22%.

Hoe bereken je zelf de bijtelling?

Het bijtellingsbedrag dat je netto per maand betaalt, hangt af van 3 factoren:

  1. De fiscale waarde van je ŠKODA
  2. Het bijtellingspercentage van de auto
  3. Het gehanteerde loonbelastingtarief

De rekensom:
Cataloguswaarde (= fiscale waarde) x bijtellingspercentage x belastingschijf/12 maanden = de maandelijkse bijtelling

Gebruik onze rekentool

Je kunt de bijtelling van je leaseauto zelf berekenen, maar je kunt het ook door ŠKODA laten uitrekenen. Een stuk sneller en makkelijker! Gebruik daarvoor de onderstaande rekentool*. De uitkomst vertelt je hoeveel belasting je betaalt (naast je eventuele eigen bijdrage die je aan je werkgever betaalt).

Heb je bijtellingskorting?

Modeluitvoeringen met een kenteken van voor 2018 komen nog in aanmerking voor een bijtellingskorting. De eerder toegekende bijtellingskorting blijft geldig voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken. Zijn de 5 jaar verstreken? Dan vervalt de korting en berekenen we opnieuw je maandelijkse bijtelling.

Meer weten over ŠKODA en zakelijk rijden?

We begrijpen dat je naast vragen over je bijtelling wellicht nog andere vragen hebt. Als je besloten hebt om je ŠKODA zakelijk te leasen, heb je vaak nog wat aanvullende vragen. Denk bijvoorbeeld aan de meest recente bijtellingsregels. In welke categorie valt de door jouw gekozen ŠKODA en wat betekent dit voor je financiën? En hoe gaat het in zijn werk als je je zakelijke leaseauto ook privé wilt gebruiken? Met al deze vragen helpen we je graag verder.

Ik heb een vraag
Fiscaliteiten 2020

Met het gratis boekje ‘Fiscaliteiten 2020’ krijg je in no time antwoord op de 100 meest gestelde vragen over de auto en de fiscus.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden?

Vind je dealer
Vind jouw SKODA dealer