Hybride rijden
met Škoda

Elektrisch bereik tot liefst 133 km*

Bekijk het aanbod

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is een auto die bestaat uit verschillende technieken die gebruikt worden ter aandrijving. Hierbij heeft een hybride auto minstens twee energie-omzetters en twee in de auto ingebouwde opslagsystemen voor energie om de auto aan te drijven. Hierbij is elke combinatie van twee verschillende typen motoren mogelijk, maar doorgaans bestaat een hybride auto uit een verbrandingsmotor die wordt aangedreven door een elektromotor en een accu van aanzienlijke capaciteit. Deze accu wordt opgeladen door een generator die wordt aangedreven door de verbrandingsmotor.

Voordelen hybride

  • Minder brandstofverbruik
  • Nuttig bij veel variatie in snelheid
  • Standaard rijden in een automaat
  • Snelle acceleratie bij wegrijden
  • Beter voor het milieu

Onze hybride modellen

Mild hybride of plug-in hybride

Wat is het verschil?

Mild hybride

Een mild hybride (MHEV) voertuig maakt gebruik van een combinatie van een verbrandingsmotor en een kleine elektrische motor om het brandstofverbruik te verminderen en de prestaties te verbeteren. De elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor bij acceleratie en vertraagd rijden, waardoor de motor efficiënter kan werken en het brandstofverbruik kan worden verminderd. Een kenmerk van mild hybride systemen is dat ze de batterij niet extern opladen via een stekker; in plaats daarvan wordt de batterij opgeladen via regeneratief remmen en andere energieterugwinningsmethoden tijdens het rijden.

Ontdek meer

Plug-in hybride

Een plug-in hybride voertuig (PHEV) combineert een verbrandingsmotor met een oplaadbare batterij en elektrische motor(en). Wat plug-in hybrides onderscheidt van conventionele hybrides, is de mogelijkheid om de batterij rechtstreeks op te laden via een externe voedingsbron, zoals een stopcontact of laadstation. Hierdoor kunnen plug-in hybrides over langere afstanden volledig elektrisch rijden voordat de verbrandingsmotor wordt ingeschakeld. Afhankelijk van het model kunnen plug-in hybrides van Škoda elektrische actieradiussen hebben die variëren tot maximaal 133 kilometer*.
Ontdek meer

Hybride rijden in de praktijk

Belastingvoordeel en subsidies

De opkomst van de hybride en elektrische auto is niet alleen een reactie op het milieuvraagstuk, maar ook het resultaat van de laatste ontwikkelingen en de beschikbaarheid van nieuwe technologie. 

Zo staat in het regeerakkoord, dat de overheid wil dat er na 2030 alleen nog elektrische auto’s worden verkocht. Hierdoor zijn er belastingvoordelen bij de aanschaf en het gebruik van een elektrische auto.

De toekomst is elektrisch

Het tijdperk van de elektrisch aangedreven auto breekt aan. In 2019 bracht Škoda zijn eerste elektrische model op de markt en in 2025 zullen tien modellen een elektromotor hebben. Een elektrisch aangedreven auto is over het algemeen eenvoudiger in elkaar te zetten dan een auto met een brandstofmotor. Een elektrische auto heeft minder bewegende onderdelen dan een traditionele brandstofauto. In plaats van een complexe motor met honderden bewegende delen, heeft een elektrische auto meestal slechts één elektromotor die de wielen aandrijft. Hierdoor is er minder kans op mechanische storingen en is het onderhoud eenvoudiger.

Soorten elektrische auto's

Met de term 'elektrische auto' kun je alle kanten op. Elke auto waarbij een elektromotor helpt met de aandrijving, kun je elektrisch noemen. Voor de duidelijkheid worden ze onderverdeeld in groepen, elk aangeduid met een andere afkorting. Wil je meer weten over welke groepen er zijn, en waar de afkortingen voor staan? Lees het hier.

ŠKODA elektrische auto

Laadpaal thuis en onderweg

Plug-in hybrides en volledig elektrische auto’s beschikken over een accu die regelmatig opgeladen dienen te worden na het maken van een rit. Nederland beschikt inmiddels over een groot aanbod van openbare laadpalen. Op www.oplaadpalen.nl vind je een actueel overzicht van alle Nederlandse laadpalen bij jou in de buurt. Verder wordt op de website uitgelegd hoe je deze informatie kunt gebruiken op je smartphone of navigatiesysteem.

Actieradius

Naast de laadtijd is ook de actieradius een praktisch onderdeel die van belang is bij een elektrische en hybride auto. Onder andere je snelheid en rijstijl hebben hier invloed op. De verbeteringen aan de infrastructuur voor het opladen van de accu’s in een elektrische auto spelen ook een belangrijke rol bij de huidige populariteit van elektrische mobiliteit. Wanneer je de stap naar een volledig elektrische auto te groot vindt, kun je ook kennismaken met één van onze hybride auto's.
ŠKODA VISION E

Zuinig

Hybride rijden is naast de financiële voordelen bovenal beter voor het milieu. Elektrische auto's worden vaak beschouwd als zuiniger dan brandstofauto's, en dit is om verschillende redenen. Ten eerste hebben elektrische auto's een veel hoger rendement dan traditionele brandstofauto's. Dit komt doordat elektromotoren veel efficiënter energie kunnen omzetten in beweging dan interne verbrandingsmotoren. Bovendien kunnen elektrische auto's gebruikmaken van regeneratief remmen, waarbij kinetische energie wordt teruggewonnen tijdens het afremmen en wordt omgezet in elektriciteit om de batterij op te laden.
ŠKODA VISION E

Levensduur en onderhoud

Een hybride auto is voorzien van een accu die continu gebruikt en opgeladen wordt. De levensduur van deze accu’s ligt tussen de 5 en 20 jaar. Bepalend voor de levensduur zijn zaken als temperatuur, aantal snel ladingen en de belasting van de accu. Je kunt er dus vanuit gaan dat de accu een autoleven lang mee gaat. De onderhoudsintervallen van een hybride auto zijn niet veel anders dan die van een auto met een verbrandingsmotor, zo heb je dus ook geen extra onderhoud.

ŠKODA elektrische auto
ŠKODA VISION E
ŠKODA VISION E

Maak ook kennis met onze elektrische modellen

Een duurzame toekomst

Elektrisch rijden met Škoda

Elektrisch rijden

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische verwachte maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag. Daarnaast kunnen de laadtijden voor de batterij verschillen van de aangegeven waarden, afhankelijk van factoren zoals het gebruikte laadstation, de temperatuur en de staat van de batterij.

 

*Bijtelling
Voor elektrische auto's geldt in 2024 16% bijtelling over de eerste € 30.000 van de catalogusprijs van de auto inclusief opties. Over het meerdere moet 22% bijtelling worden betaald. De genoemde bijtelling is gebaseerd op een inkomstenbelasting van 36,97% en deze actie is geldig op een gelimiteerd aantal auto's. Bekijk de actievoorwaarden op skoda.nl.